Pitajte stručnjaka: Naše dete krivicu za sportske neuspehe uvek prebacuje na druge

Moje dete je odličan sportista, trenira tenis i postiže rezultate iznad naših očekivanja. Ali ona za svaku svoju grešku i izgubljen meč prebacuje odgovornost na nas i okolinu.

Dragi čitaoci, započeli smo novu rubriku “Faktor iznenađenja” u saradnji sa Razvojnim centrom za decu i odrasle “Faktor”, koji okuplja vrsne stručnjake koje se bave razvojem dece – psihologe, pedagoge, defektologe, pedagoge, psihoterapeute, stručnjake za sportsku psihologiju i unapređenje spoljne podrške na razvojnom putu deteta u sportu. Prva pitanja već nam stižu, a ukoliko i sami imate neko, pišite na imejl: nsfaktor@gmail.com, a naša redakcija i stručnjaci iz “Faktora” će se potruditi da vam izađu u susret.

PITANJE

Poštovana redakcijo,

Moje dete je odličan sportista, trenira tenis i postiže rezultate iznad naših očekivanja. Smatramo da je naša obaveza da je podržimo i idemo sa njom na turnire. Ali ona za svaku svoju grešku i izgubljen meč prebacuje odgovornost na nas i okolinu. Uvek su joj drugi krivi.. pričali su, šetali su, smetala joj je kosa, majica, helanke… Kako da utičemo na nju? Bude jako potresena i besna, pa svi ćutimo i popustimo joj.

Šifra: porodica

ODGOVOR

Poštovani,

Pre svega da čestitam Vašem detetu na odličnim rezultatima koje postiže u tenisu. Neka bude vredna i uporna kako bi potencijalno i u budućnosti postizala uspehe. Međutim u svakom sportu, a pogotovo u individualnom, rezultat ne zavisi samo od deteta. On je splet karakteristika deteta, okolnosti i ljudi koji to dete okružuju. Vaša obaveza zaista i jeste da je podržite i naravno da je pratite na turnirima. Međutim, roditelji često „izalze“ iz okvira podrške koju treba da pruže, pa postaju savetnici, taktičari, analitičari i teoretičari bolji i od samih trenera, a onda za svaki poraz ili neočekivani neuspeh i sami krive trenere ili neke druge okolnosti i spoljne faktore koji su uticali na ishod meča. Morate da znate da Vaše dete uči od Vas i ukoliko Vi budete ti koji i samo jednom njen poraz opravdate bilo kojim drugim faktorom, a ne njenom igrom ili igrom protivnika, dete će taj model lako preuzeti i koristiti se njime na sve moguće načine i u svim situacijama, čak bolje i od Vas samih.

S obzirom na to da je ona sada ta koja svoju lošu igru ili poraz brani spoljnim faktorima, koji nisu ni malo realni, samo je na Vama i treneru deteta da tome odlučno stanete na put. Moji konkretni saveti su da bez popuštanja i kompromisa nevezano od bilo kog meča ili turnira, razgovarate sa detetom o porazu i pobedi u sportu i kako se do njih stiže. Zatim da se dogovorite o ponašanju i reakcijama na izgubljene poene ili gemove u toku samog meča (postoje faze kroz koje igrač treba da prolazi između svakog poena). A onda nakon poraza, kada do njega dođe, sa vremenskom distancom pismeno i usmeno analizirate šta je to što je zaista dovelo do njene loše igre i kako će to da se popravi u narednim mečevima. Detetu je potrebno jasno i bez popuštanja ukazati na razloge poraza, kako ona sama ne bi imala prostora da ih traži u nerealnim stvarima.

Treba da znate da je ovo rešiv problem i ukoliko Vam je potrebna dodatna pomoć ili imate još pitanja, možete nas kontaktirati….

Dr Borka Malčić, doktor pedagoških nauka (pedagogija sporta) i bivša profesionalna teniserka.

Razvojni centar za decu i odrasle “Faktor”, Novi Sad
www.nsfaktor.com

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img