Počinje primena mera za podsticanje nataliteta u Srbiji

Zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja vidim kao jedno od nacionalnih pitanja, možda najvažnijih za zemlju, kaže ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Novoosnovani Demografski savet, kako kaže, imaće sastanak u drugoj polovini januara i analiziraće se segmenti koji treba da podstiču rađanje – popravljanje kvaliteta života, migracije.

„Ova godina će biti godina pilot programa u pojedinim sredinama, primene pronatalitetnih mera, a iza toga ćemo ići na izmene zakonodavnih tekstova“, rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Mere koje se planiraju, pojašnjava, odnose se na ekonomska davanja i program pronatalitetne politike i one koje su vezane za organizaciona pitanja i jačanje savetovališnog rada.

„Ekonomska davanja se odnose na veće zapošljavnje, bolje uslove rada na poslu za ljude koji su u repreoduktivnom periodu, prilagođavanje radnog vremena roditeljima sa decom“, kaže ministarka.

Radiće se i na popravljanju uslova u vrtićima, pojašnjava, kako bi se roditelji rasteretili brige i obaveza i motivisali da imaju više dece, a razmišlja se o uvođenju organizovanog prevoza za mališane, tako da svakog jutra autobus prevozi decu do vrtića i kasnije ih vraća kućama.

„Važno je i da obrazovni programi u vrtićima budu takvi da neguju ljubav prema batama i sekama. Važno je da dete želi i podseća svoje roditelje na to“, pojašnjava Dejanović.

Najteža situacija je, podseća, na jugoistoku Srbije, a procene su da se u opštinama Crna Trava, Babušnica 2040. godine neće roditi nijedna beba, ukoliko se ne preduzmu vrlo ozbiljne pronatalitetne mere i ako se na planu unutrašnjih i spoljnih migracija ne preduzmu određene aktivnosti.

Strategija rađanja koja je usvojena 2008. godine, kaže ministarka, urađena je kvalitetno ali nije primenjivana i u narednom periodu biće inovirana.

Država je dosta učinila na podsticanju rađanja tako što finansira program vantelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju decu, a Dejanović kaže da je solidno rešena i podrška porodicama koje ekonomski nisu na zavisdnom nivou.

Roditeljski dodatak koji se za drugo, treće dete isplaćuje u 24 rate predlog je da se inovira i da polovinu predviđenog novca porodice dobiju u prva dva meseca, a da se preostalih 50 odsto sredstava podeli na 24 rate.

„Naš predlog je da pomoć porodicama kada dobiju dete bude raspoređena tako da najviše novca dobiju kada se dete rodi u prvim mesecima, a ne nakon 24 meseca jer se tada gubi smisao pomoći“, kaže naša sagovornica.

Podseća da je za obnavljanje stanovništva, da ostanemo na ovom broju potrebno da 11 odsto žena u generativnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece i 45 odsto troje dece.

„Naravno mi smo daleko od tih željenih brojki. Važni su svi modeli pomoći, a posebno uključivanje tate u brigu oko deteta“, naglasila je Dejanović.

Žene u Srbiji, dodaje ministarka, treba stimulisati da rađaju drugo dete, jer se najveći broj mladih ljudi opredeli da ima jedno dete i tako zadovolji psihološku potrebu za roditeljstvom.

„Kada je u pitanju drugo dete mnogo se više razmišlja o ekonomskoj poziciji, o činjenici da je roditelj prepušten sam sebi, da društvo nije najbolje organizovano, da možda neće biti tako dobar roditelj kakvo je roditeljstvo imao od svog roditelja“, pojašnjava ministarka.

Sa pilot programima podsticanja rađanja krenuće se već ove godine, a oni nisu isti za sve delove Srbije, već će se voditi računa o toma kakva je koja sredina.

Jedno je područje jugoistočna Srbija, navodi, gde će se analizirati koje podsticajne mere bi dale najbolje rezultate jer se, recimo, u Crnoj Travi 2013. godine nije rodila ni jedna beba.

Servisne aktivnosti moraju se pojačati u opštinama u koje se doseljavaju stanovnici iz manjih sredina da bi zadovoljili obrazovne, porodične potrebe, kao što su Novi Sad, Zvezdara, Surčin.

Posebni programi planirani su za Vojvodinu, koja ima svoje specifičnosti, a svakako da su specifični programi potrebni za prosečnu opštinu u Srbiji, koja će, dodaje, biti model za najveći broj opština.

Upitana da li će biti dovoljno novca za realizaciju tih pilot programa kaže da će oni biti sprovedeni u saradnji sa ministarstvima privrede, poljoprivrede, zdravlja, informisanja, obrazovanja te da će se koristiti i sredstva koja su na njihovim razdelima.

„To povezivanje u cilju popravljanja nataliteta je zajednička briga i stručnjaci odavno upozoravaju da će nam to biti najveći problem. Problem natalitetne politike vidim kao od jedno od nacionalnih pitanja najvažnijih za zemlju“, zaključila je ona.

Izvor: RTV

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img