Politika za decu: knjiga za hrabre roditelje koji preispituju stvarnost

Jesu li deca preopterećena kućnim poslovima ili staklenim zvonom pod koje ih gura prekomerna roditeljska briga? Da li su bezbednija ispred ekrana ili dok vise s drveta?

Politika za decu naslovnaEDICIJA KNjIGAONICA

Urednik: Vesna Smiljanić Rangelov

Namenjena je roditeljima s negovanom čitalačkom navikom, koju ne podmiruju izdanja tipa priručnika „Kako da…“. Za hrabre roditelje koji preispituju stvarnost, poštuju umetnost i shvataju značaj kulture u odrastanju svoje dece. Rečju – za kulturne roditelje.

Jovana Papan
POLITIKA ZA DECU

Sve što niste ni znali da želite da znate o roditeljstvu danas

Eseji o savremenim tendencijama u roditeljstvu i njihovim odjecima kod nas, o uticajima globalizacije i tranzicije na podizanje dece, o nekim lokalnim „fenomenima“ i ustaljenim zabludama.
Da li mantre modernog kulture roditeljstva poput„Možeš biti sve što poželiš!“, „Samo poželi i želja će ti se ostvariti“ imaju efekta i kakav je on zapravo? Jesu li deca preopterećena kućnim poslovima ili staklenim zvonom pod koje ih gura prekomerna roditeljska briga? Da li su bezbednija ispred ekrana ili dok vise s drveta? Da li je pravo deteta da samo odabere kog je pola ili je to žestok oblik zlostavljanja? Je li dojenje merilo za određivanje „dobrih“ i „loših“ majki? Zašto je zdrav razum ustuknuo pred hipermodernim imperativima?
U ovoj zbirci hrabro se pretresaju važna pitanja savremenog društva i postulati dominantne ideologije političke korektnosti, koju autorka ubedljivo, argumentovano i neprenteciozno, stilski lako, kroz mnogo slikovitih primera i iz ličnog iskustva – duhovito ogoljuje i do srži raskrinkava. Ujedno nam predstavlja i svetske autore koji izlaze iz zone preovlađujućeg pogleda na roditeljstvo i time izazivaju kritiku mase ali i oduševljenje mislećih pojedinaca.

Jovana Papan radila je kao novinar, kolumnista i urednik u časopisima Mama, Trudnoća, Roditelj & dete, NIN, Nova srpska politička misao. Autor je brojnih tekstova koji su pobudili pažnju javnosti, o temama popularne kulture, kulturne politike, medija, politike, obrazovanja, roditeljstva, pedagogije. Glavna je urednica portala Detinjarije koji redovno posećuje više od 120.000 čitalaca.

 

Jovana Papan oštroumno razmatra današnju preovlađujuću normativnu agendu „ispravnog“ podizanja dece – koju formulišu kako trendseterski „eksperti“, tako i ženske rubrike popularnih (masovnih) medija namenjene „modernim“ majkama, ukazujući na političke, ekonomske i ideološke interese koji stoje iza imperativa politički koretktnog vaspitanja.

Slobodan Antonić, sociolog, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Ako se jednoga dana i pretvorimo u bića mnogo manje misleća i umešna nego što smo danas – značiće da nismo uspeli. Ipak, mi ćemo makar znati da smo bili tu, i to ne kao kakvi puki posmatrači civilizacijske nezgode, već kao nepokolebljivi borci, na pravoj strani. Dak le, draga Jovana, sve ovo što činiš za dobrobit naše dece nije i ne može biti uzalud!

Uroš Petrović, književnik

 

Zbirka eseja Jovane Papan prati uticaje globalizacije i tranzicije na srpsko društvo kroz obično zanemarenu perspektivu roditeljstva i odrastanja, a zahvaljujući sočnim primerima i duhovitim opaskama, čita se u dahu. Originalnom sintezom ličnih iskustava, porodične istorije i najnovijih istraživanja, ova kolekcija tekstova Jovane Papan sadrži neke od najboljih eseja na srpskom jeziku.

Dr Željka Buturović, psiholog, Univerzitet Kolumbija, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu.

jovana papan politika za decu sluzbeni glasnik

Predstavljana knjiga POLITIKA ZA DECU: Sve što niste ni znali da želite da znate o roditeljstvu danas

„Ovo je zapravo dragoceno štivo da ga držimo uz sebe i mislimo dobro o svakoj rečenici koju pročitamo, ali i odličan početak serije ovakvih knjiga,” rekao je profesor razvojne psihologije dr Jovan Mirić

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img