Porođajne muke pre carskog reza nisu uzaludne

Bebe rođene dogovorenim carskim rezom imaju više zdravstvenih problema od beba rođenih vaginalnim putem ili hitnim carskim rezom.

Istraživači su otkrili vezu između planiranih carskih rezova i komplikacija (poput astme, gojaznosti, dijabetesa) kasnije u životu. Međutim, bebe rođene neplaniranim, to jest hitnim carskim pokazale su manje zdravstvenih problema.

Mame, kao i lekari, većinom žele da izbegnu rađanje carskim rezom. „Carski rez je ozbiljan zahvat, povezan s mogućim nepovoljnim ishodima kako za majku tako i za dete, kome se treba i mora pribeći samo kada je to neophodno“, naglašava dr.sc. Senka Sabolović Rudman, uži specijalista fetalne medicine i akušerstva. Porođaj ne ide uvijek poa planu i može da se dogodi da nakon bolnih trudova završite na carskom rezu. Novo istraživanje pokazuje da to možda i nije loša stvar.

Pročitajte i: Razvoj crevne flore: kako se beba kolonizuje

Bebe imaju više zdravstvenih problema

Bebe rođene dogovorenim carskim rezom imaju više zdravstvenih problema od beba rođenih vaginalnim putem ili hitnim carskim rezom kad je majka već imala prirodne trudove, zaključak je studije objavljene u „Journal of American Medical Associates“. Tokom 15 godina, u Škotskoj su pratili su zdravlje beba rođenih u terminu i koje su bile prvo dete. Dosad se pretpostavljalo da će planirani carski rez izazvati bolje rezultate, zbog kontrolisanih uslova u kojima se izvodi.

„Kad se dete rodi prirodnim putem, dolazi u kontakt s majčinim bakterijama, što verojatno pomaže boljem razvoju imunološkog sistema“, objasnio je glavni istraživač doktor Mejrid Blek za Njujork Tajms. Bakterije iz majčinog porođajnog kanala, koje dete guta tokom vaginalnog porođaja, do te mere utječu na zdravlje da deca rođena carskim rezom pet puta češće razvijaju osjetljivost na uobičajene alergene.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img