Postporođajna depresija može imati genetske korene

Postporođajna depresija, česta podvrsta teškog depresivnog poremećaja, ima izraženiji nasledni faktor u poređenju s drugim psihičkim stanjima.

Postporođajna depresija (PPD), česta podvrsta teškog depresivnog poremećaja, ima izraženiji nasledni faktor u poređenju s drugim psihičkim stanjima, ali se genetika PPD-a manje proučava u odnosu na druge psihičke poremećaje kao što su anksioznost i bipolarni poremećaj.

Istraživači sa UNC Škole medicine predvodili su međunarodni tim istraživača u najvećoj dosadašnjoj meta-analizi, sa ciljem da istraže genetsku arhitekturu PPD-a.

Njihovo istraživanje, objavljeno u American Journal of Psychiatry, pokazuje da se približno 14 posto varijacija u slučajevima PPD-a može pripisati zajedničkim genetskim faktorima. PPD pacijenta često nije samo rezultat okolinskih faktora, kao što su traume iz prošlosti. Umesto toga, podložnost PPD-u nosi značajnu genetsku komponentu.

Istraživači, predvođeni naučnikom Džerijem Guintivano, doktorom nauka i asistentom na katedri za psihijatriju UNC Škole medicine, takođe su otkrili genetsku arhitekturu PPD-a, koja, kako navode, značajno korelira s genetskom arhitekturom teške depresije, bipolarnog poremećaja, anksioznih poremećaja, poremećaja posttraumatskog stresa, nesanice i sindroma policističnih jajnika.

To znači da se simptomi PPD-a verovatno javljaju kao posledica interakcije istih gena koji su uključeni u ove druge psihičke i hormonski povezane poremećaje.

„Proučavali smo otprilike 1,1 milion regiona ljudskog genoma“, rekao je Guintivano, „i utvrdili smo da PPD ima sličan genetski potpis kao i ovi drugi psihički poremećaji. Čini se da se genetski faktori rizika za PPD dele s drugim poremećajima, kao što su teška depresija, bipolarni poremećaj i anksioznost.“

Istraživači su takođe otkrili da su genetski regioni koji uključuju GABAergičke neurone povezani s PPD-om, posebno u talamusu i hipotalamusu. GABAergički neuroni kontrolišu oslobađanje neurotransmitera GABA.

Iako su istraživači otkrili mnogo toga o genetici PPD-a, više nego ikada pre, imali su ograničen broj podataka. Najbolje studijegenoma koriste podatke stotine hiljada osoba s određenim poremećajem, kao što su teška depresija ili šizofrenija.

Za svoje istraživanje, Guintivano i kolege koristili su 18 kohorti evropskog porekla (17.339 slučajeva PPD-a i 53.426 kontrola), jednu kohortu istočnoazijskog porekla (975 slučajeva i 3.780 kontrola) i jednu kohortu afričkog porekla (456 slučajeva i 1.255 kontrola), što ukupno iznosi 18.770 slučajeva PPD-a i 58.461 kontrola.

Iako je ovo bila najveća GWAS studija PPD-a do sada, Guintivano je rekao da je i dalje bilo premalo slučajeva PPD-a da bi se tačno utvrdile specifične lokacije u genomu koje su povezane s rizikom od PPD-a.

 

Izvor: Neuroscience News / Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img