Pravilna i izbalansirana ishrana kod dece

Faktori rizika za nastanak prekomerne uhranjenosti i gojaznosti su neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i sedentaran način života.

Pravilna ishrana ima višestruk uticaj na organizam, pogotovo u dečijem uzrastu. S druge strane, nepravilnom i neredovnom ishranom se mogu stvoriti pogrešni obrasci ishrane koji mogu dovesti do brojnih poremećaja u organizmu. Odrastanjem, deca postaju svesnija i samostalnija, pa sami počinju kreirati sopstvene navike u ishrani, tako da su baš u ovom uzrastu najpogodnija za učenje principa pravilne i zdrave ishrane. 

Neodgovarajuća ishrana može prouzrokovati smanjenje ili gubitak koncentracije, a samim tim izazvati slabiji uspeh u školi. Faktori rizika za nastanak prekomerne uhranjenosti i gojaznosti su neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i sedentaran način života. Dugoročne posledice se ogledaju u češćoj pojavi hroničnih nezaraznih bolesti i psiholoških poremećaja. Gojaznost obično nastaje iz začaranog kruga gde zdravo dete počinje previše vremena da provodi uz televizor i kompjuter, a uz to obično ima i nezdrave obroke ili užine.

Tada dete počinje da dobija umereno povišenu telesnu masu, a višak kilograma ograničava kretanje, pa se slabije kreće i još više sedi kod kuće. Kod takvog deteta, sa umereno povišenom telesnom masom, vežbanje izaziva osećaj neprijatnosti i na kraju to vodi nastanku prekomerne uhranjenosti i gojaznosti. Gojazna deca najčešće izrastu u gojazne odrasle osobe koje se slabije i ograničeno kreću, a kod kojih je povećan rizik za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, depresiju i pad samopouzdanja.

Prevencija gojaznosti kod dece

Prevencija gojaznosti se ogleda u sprovođenju i usvajanju pravilnih navika u ishrani, uz smanjenje energetskog unosa i povećanje fizičke aktivnosti. 

Deca su veoma podložna uticaju sredine i svojih vršnjaka, pa ponekad podlegnu iskušenjima, samo da ne bi bili predmet „ismevanja“. Na svest dece u ovom životnom dobu takođe veoma utiču mediji i televizijske reklame. Stoga, edukacija o pravilnoj ishrani, kao i pozitivan stav roditelja i porodice prema zdravim namirnicama može biti ključan faktor u prevenciji gojaznosti. 

Foto: Freepik

Kako izgleda pravilna i izbalansirana ishrana kod dece?

Režim ishrane kod dece treba da se zasniva na uzimanju čestih obroka, tri glavna kao i dve do tri užine. Treba izbegavati spajanje obroka, čime se obezbeđuje pravilno varenje hrane. Razmak između obroka treba da bude 2-3 sata. Deca koja preskaču doručak češće konzumiraju brzu hranu sa visokim sadržajem šećera i soli. 

Poželjni obrasci pravilne i izbalansirane ishrane: 

  • unositi što više neskrobnog povrća
  • preferirati celovite žitarice u odnosu na industrijski prerađene proizvode
  • koristiti kvalitetne masnoće (pretežno maslinovo ulje, masnu plavu ribu (barem dva puta nedeljno), orašaste plodove i semenke
  • izbegavati veće količine crvenog i obrađenog mesa
  • izbegavati šećer
  • ograničiti unos soli (najviše 5g dnevno)

Piše: doc. dr Branislava Teofilović, specijalista nutricionizma
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img