Čudesno pitanje koje rešava probleme u braku, porodici i školi

Umesto da kopamo po prošlosti u potrazi za "istinitim ali beskorisnim" informacijama, rešenja problema treba da tražimo u izuzecima i svetlim tačkama, poručuju autori knjige "Preokret"

skolski psiholog terapija

„Škola je smaranje“, izjavio je Bobi, učenik prvog razreda gimnazije kad se pojavio na prvoj seansi kod svog školskog savetnika. Džon Marfi, savetnik, bio je prilično začuden što se Bobi uopšte pojavio.

Nekoliko profesora već ga je slalo kod savetnika jer ih je često ljutilo njegovo ponašanje. Uvek je kasnio, retko radio zadatke, remetio je nastavu, a nekada je i glasno pretio drugoj deci, jureći drugove po hodnicima.

I Bobijev porodični život bio je haotičan. Smeštali su ga u pojedine usvojiteljske porodice i izbacivali iz njih, a boravio je i u nekim institucijama za decu s poremećajima ponašanja. Njegov otac i on bili su na listi čekanja za porodično savetovanje. Lokaina služba socijalnog staranja u Kovingtonu u Kentakiju imala je čitav dosije o Bobiju. U vreme kad se pojavio kod Marfija pretilo mu je smeštanje u novu specijalnu ustanovu zbog problema koje je imao u školi.

Poboljšanje je bilo tako vidno da je socijalna služba prestala da navaljuje da ga smesti u popravni dom. Sve je to bila posledica nekoliko sati uspešnih razgovora sa savetnikom. Šta se zapravo dogadalo tokom tih razgovora?

Marfi je u tim okolnostima bio skoro bespomoćan. Nije imao nikakvih mogućnosti da poboljša njegovu porodičnu situaciju, a i vreme je radilo protiv njega – mogao je za Bobija da odvoji samo po jedan sat, a i to s vremena na vreme. Nije nikako mogao da ga nagradi ako učini nešto dobro, niti da ga kazni ako se loše ponaša. (No nikakve kazne ne bi ni vredele. Bobi bi obično već do podneva stigao u upravnikovu kancelariju zbog raznih ispada, ali se njegovo ponašanje nikada nije menjalo.)

Praveći se da nije čuo Bobijev komentar o školi, koja ga smara, Marfi je započeo razgovor i postavio mu niz neobičnih pitanja. Tako je započeo prvi od niza razgovora vodenih između njih dvojice.

Posle tri meseca mogla se uočiti drastična promena. Broj Bobijevih kaznenih odlazaka kod upravnika škole smanjio se za 80 odsto. Bobi nije baš postao uzoran đak, ali je poboljšanje bilo tako vidno da je socijalna služba prestala da navaljuje da ga smesti u popravni dom. Bobi, koji je do tada stalno sve vređao, znatno je smanjio broj napada na drugove. Sve je to bila posledica nekoliko sati uspešnih razgovora sa savetnikom. Šta se zapravo dogadalo tokom tih razgovora?

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img