Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nagrade Hans Kristijan Andersen za dečju književnost

Nagrada Hans Kristijan Andersen jedna je od najstarijih i najprestižnijih međunarodnih nagrada za dečju literaturu, koju često nazivaju Nobelovom nagradom za književnost za decu.

Prestižna Nagrada Hans Kristijan Andersen, koja se dodeljuje ilustratorima i piscima čija su dela dala trajan doprinos dečjoj književnosti, ove godine pripala je kineskom piscu Cao Vensjuenu, čiji je roman Slamnata koliba Izdavačka kuća Kreativni centar objavila u martu ove godine. U oblasti ilustracije nagradu je dobila Rotraut Suzan Bermer iz Nemačke –objavljeno je na konferenciji za štampu održanoj u ponedeljak, na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji (4–7. april 2016).

Nagrada Hans Kristijan Andersen jedna je od najstarijih i najprestižnijih međunarodnih nagrada za dečju literaturu, koju često nazivaju Nobelovom nagradom za književnost za decu. Dodeljuje je International Boards on Books For Young People (IBBY), međunarodno neprofitno udruženje kojem je cilj približavanje knjiga deci i promovisanje dečje književnosti i čitanja. U obrazloženju žirija, koji je Cao Vensjuena jednoglasno proglasio ovogodišnjim dobitnikom nagrade, stoji kako taj autor „divno piše o složenosti života dece koja se suočavaju s velikim izazovima. On je duboko posvećen pisac, a teško detinjstvo koje je imao uticalo je i na njegova dela, u kojima nema lakih odgovora. Cao Vensjuen je odličan primer za to kako pisanje divne proze i pričanje priča o hrabroj deci koja se suočavaju sa ogromnim poteškoćama i izazovima može da privuče široku i posvećenu dečju čitalačku publiku, kao i da doprinese oblikovanju literarne tradicije Kine“.

Cao Vensjuen jedan je od najpoznatijih savremenih kineskih pisaca za decu, a njegove knjige objavljene su u stotinama izdanja i milionima primeraka. On je posetio Beograd tokom Sajma knjiga 2014, kada je Kina bila počasni gost. Tom prilikom ugovoreno je i objavljivanje romana za starije osnovce Slamnata koliba. Autor Cao Vensjuen takođe se na Sajmu knjiga upoznao i sa ilustratorom Aleksandrom Zolotićem (dobitikom Nagrade Neven za ilustraciju, koji je ilustrovao nekoliko knjiga za Kreativni centar). Dogovoreno je da upravo on ilustruje piščevu novu slikovnicu Put vetra. Knjiga je nedavno objavljena u Kini, a Kreativni centar je danas na Bolonjskom sajmu potpisao ugovor za kupovinu prava za tu knjigu, koju će naši predškolci ubrzo moći da čitaju i na srpskom jeziku.

Preveden roman napoznatijeg savremenog kineskog pisca za decu

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img