Prvi delotvorni lek za postporođajnu depresiju mogao bi biti jedan od najvećih pomaka za žensko zdravlje

Terapija neurosteroidima mogla bi da predstavlja rešenje za probleme porodilja koje se suočavaju sa postporođajnom depresijom.
lek za postporodjajnu depresiju
Prvi delotvorni lek za postporođajnu depresiju mogao bi biti jedan od najvećih pomaka za žensko zdravlje

Svaka osma porodilja pati od postporođajne depresije, ali uskoro bi za ovaj često zapostavljan problem mogla biti dostupna delotvorna terapija, pokazuju istraživanja tima iz Laboratorije za neuronauku i eksperimentalnu terapiju sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teksasu.

Tokom poslednje dve decenije, dr Samba Redi i njegov tim sproveli su opsežna istraživanja kako bi razvili novu terapiju koja koristi prirodne hemijske procese tela za lečenje bolesti mozga. Redi je skovao termin „terapija neurosterodnom nadoknadom“ (neurosteroid replacement therapy), parafrazirajući već dobro poznate terapije kojima se nadoknađuju nedostajući insulin ili hormoni.

Njegova najnovija studija, koja se bavi primenom ovog pristupa u lečenju postporođajne depresije je nedavno objavljena u časopisu Journal of Neuroendocrinology.

Neurosteroidi su steroidi koji se stvaraju u mozgu i imaju važnu ulogu u regulisanju moždanih funkcija. Jedan poseban neurosteroid, aloprenanolon, se u velikim količinama stvara tokom trudnoće. Međutim, nakon porođaja njegova proizvodnja naglo se smanjuje što dovodi do hemijske neravnoteže u mozgu, i izaziva postporođajnu depresiju.

U vidu injekcija pod nazivom breksanalon, neurosteroid alopregnanolon bi mogao da predstavlja jedan od najvećih pomaka za žensko zdravlje. Lek je 2019. godine dobio odobrenje za upotrebu kao prvi lek za postporođajnu depresiju.

Specifičnost postoporođajne depresije je u tome što postoji mali vremenski prozor za njeno lečenje, obično u toku prve četiri nedelje nakon porođaja. Telo porodilje obnavlja menstrualni ciklus posle četiri do šest nedelja, i jednom kada se ciklus uspostavi, normalizuju se i nivoi neurosteroida.

„Pre ove terapije, nije postojao lek koji je dovoljno delotvoran. Žene nakon porođaja nemaju tri do četiri nedelje vremena da čekaju da počnu da deluju postojeći antidepresivi,“ kaže dr Redi.

Za razliku od njih, sintetički neurosteroidi deluju momentalno, i porodilja se odmah oseća bolje pa može da prebrodi period dok njeno telo ne počne opet samo da proizvodi neurosterode.

Lek za postporođajnu depresiju podsticaj za podizanje svesti

Porodilje se obično vraćaju kući sa bebom nekoliko dana po porođaju, i simptome depresije ispoljavaju tek tada. Pošto retko govore o svojim simptomima, postporođajnu depresiju moraju da prepoznaju oni koji su u svakonevnom kontaktu sa porodiljom. Partner, član porodice ili prijatelj može primetiti da se majka teško povezuje sa bebom, ima problema da iskaže kako se oseća ili da obavlja svakodnevne aktivnosti, što su znaci da je porodilji potrebna stručna pomoć.

Zbog toga je važno da javnost bude svesna kako simptoma postporođajne depresije, tako i dostupne terapije. U prošlosti se o ovoj bolesti nije mnogo govorilo i zato što nije bilo dobre terapije, kaže dr Redi: „Nema poente podizati svest o problemu za koji nemate rešenje. Kada nekom saopštite da ima bolest za koju nema leka, samo možete da ga uplašite.“ Međutim, sa pojavom delotvorne terapije, raste i potreba za podizanjem svesti o ovoj bolesti.

„Pošto sada imamo dostupan lek za postporođajnu depresiju, mislim da će i žene imati više podsticaja da progovore o svom problemu i potraže pomoć,“ zaključuje dr Samba Redi.

Izvor: Neuroscience News

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img