Radosti detinjstva daju dobrotu i snagu za čitav život

Dete živi u igri, uči kroz igru, najbolje raste igrajući se. Igra mu daje krila, podstiče razvoj svih njegovih sposobnosti, kaže Simeon Marinković.

Na krilima radosti.Na krilima radosti je nova zbirka pesama u ediciji za mlađe osnovce Razvigor. Ova zbirka stihovanih, stvarno doživljenih pričica govori o onome što raduje decu. To su događaji u kojima deca istražuju, stvaraju ili savlađuju neke prepreke. Uzbuđenja koja tada osete u velikoj meri pokreću njihov razvoj i daju im krila za životni let.

Autor ove zbirke je pisac Simeon Marinković, osnivač Kreativnog centra, a knjigu je ilustrovala Evelina Daneva Rajninger.

Kako ste došli na ideju da napišete knjigu Na krilima radosti? Šta vas je inspirisalo?

Inspirisalo me je moje detinjstvo, koje u meni stalno kljuca, danonoćno. Ono raduje, ono zaboli, zabrine, ponekad raskrili šarenu dugu ili svetli horizont koji pozivaju na pregnuća, uspone, na beskrajna traganja.

Knjiga je podeljena na četiri celine: Priroda, Svet, Reči, Igre. Kako su se baš te četiri teme nametnule u knjizi kao glavne?

Sve četiri teme veoma su važne za razvoj deteta. To su ključne oblasti u kojima se dete kreće, koje mu daju najveću snagu.

Negovanje brige prema prirodi i upoznavanje sveta koji okružuje dete česte su teme u Vašim knjigama i jedan od principa na kojima počiva Kreativni centar. Zbog čega smatrate da je to od velikog značaja za dete? Recite nam nešto više i o značaju bogaćenja rečnika deteta putem priča i pesama, kao i o važnosti igre i igranja za dete.

simeon marinkovic

Priroda napaja energijom, smiruje i pobuđuje organizam deteta da raste, da traga, da mašta. Ona je jedan od bitnih uslova srećnog života – druženje s biljkama, životinjama, suncem i kišom. Ona daje telesno i duhovno zdravlje. Odnosi s ljudima u ljubavi takođe su vrlo važni, a za to detetu pomažu i reči, volja da dete oseti ogromnu moć reči i da neguje dobre reči, koje otvaraju i gvozdena vrata. Dete živi u igri, uči kroz igru, najbolje raste igrajući se. Igra mu daje krila, podstiče razvoj svih njegovih sposobnosti.

Kako ste se odlučili da baš Evelina Daneva ilustruje knjigu? Šta je to što je novo, a što su njene ilustracije donele Vašem tekstu?

Kada smo razgovarali o ilustratoru, zaključio sam da je u ovom slučaju Evelina najbliža mojim pričama, mom osećanju detinjstva. Ona ume da unese igru, toplinu i nežnost u svoje crteže.

Tegla

Kako je tekao proces rada na knjizi? Koji su bili najveći izazovi?

Sve ove teme nosio sam u sebi čitavog života. Znao sam koliko su važne. Okidač za temeljni rad bila je jedna šetnja u prirodi. Zaključio sam da je to važno ispričati jednako deci i roditeljima.

Kome je namenjena ova knjiga – kom uzrastu?

Knjiga je namenjena deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, ali isto tako i roditeljima, naročito onima koji počinju da podižu svoju decu. Korisno je da i oni znaju šta je ono najbolje što za decu treba da čine.

Podnaslov ove knjige je Priče o detinjstvu. Zbog čega su knjige važan deo detinjstva?

Bez obzira na sve tehnološke revolucije koje su u toku ili će tek doći, knjiga će i dalje biti najvažniji činilac obrazovanja. Mnogo je važno da se roditelj druži s detetom uz knjigu. Ti trenuci su najlepši, najdragoceniji za razvoj deteta. A sve ove priče su doživljene, što znači da ih je život potvrdio.

Koje su knjige obeležile Vaše detinjstvo, a koje detinjstvo Vaših unuka, kojima ste i posvetili ovu knjigu?

Rođen sam u jednom planinskom selu. Moj put do knjige bio je dosta trnovit. Nije bilo slikovnica, koje su vrlo važne. Ipak, pesme i priče Branka Ćopića, kao i narodne pesme i priče osunčale su mi detinjstvo.

Zbog čega je poezija važna za decu?

Poezija objedinjava reči, melodiju, slike i dramsku igru. S njom se korača, diše, radi i ona nam je najbliža duši.

Kada biste morali da izdvojite jednu najvažniju poruku koju ova knjiga nosi – koja bi to poruka bila?

Pa to bi mogao biti sam naslov knjige Na krilima radosti, jer sam uveren da radosti detinjstva daju dobrotu i snagu za čitav život.

Ana i Filip na Moru

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena još jedna knjiga Simeona Marinkovića – Na moru, koju je maestralno ilustrovao Dušan Pavlić. Ovaj tandem stoji iza svih knjiga iz edicije Ana i Filip istražuju, kao i svih naslova iz edicije za najmlađe Šta sve Ana zna, o simpatičnoj devojčici Ani Lukić, koja se upoznaje sa svetom koji je okružuje i pravilima lepog ponašanja i zdravog života.

U slikovnici Na moru deca, zajedno s glavnim junacima Anom i Filipom, kreću u istraživanje mora i okoline, u čemu će im pomoći iskusni ribar, poznavalac mnogih tajni koje priroda krije.

Pozivamo sve zainteresovane na druženje sa Simeonom Marinkovićem koje će se održati u subotu, 28. jula u 11 h, u Klubu knjižari Kreativni centar u Makedonskoj 30 (TC Eurocentar, I sprat) u centru Beograda.

 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img