Razvoj govora i jezika: Kad odvesti dete logopedu?

Ukoliko sumnjate da detetov govorno-jezički razvoj kasni potrebno je da se obratite logopedu kako bi se vaše sumnje razrešile i kako biste uživali u razvoju jezika vašeg deteta.

Govorno jezički razvoj počinje još u majčinom stomaku dok se razvijaju moždane strukture kao preduslov da se jezik razume i da se razvije pravilan govor, a sluh je čulo koje se medju prvim razvija i aktivno je od 23. nedelje trudnoće.

Novorođenče reaguje na harmonične tonove od rođenja, pokazujući interesovanje za zvukove a potom će, kasnije, kroz vokalnu igru istraživati i svoj glas. Već oko 3. meseca života odojče će gukati i čekati da mu odgovorite. Nakon 8. meseca života većina će se već i odazivati na svoje ime.

Naravno, ako se sa 8 meseci ne okreće kad ga zovete imenom to nije dovoljan pokazatelj da nešto nije u redu. Ono na šta roditelj treba da obrati pažnju jeste da li beba tj. odojče ima interesovanje za komunikaciju sa okolinom, da li je bilo gukanja, brbljanja i da li je bilo sve u redu sa sisanjem i kasnije sa žvakanjem kad se uvodila čvrsta hrana. Važne su tradicionalne pitalice i igre u ovom periodu – “gde je pametna glava?”, “ gde zeka pije vodu”, igre skrivalice. Obratite pažnju i da li pruža ruke kada mu ruke pružaju roditelji s namerom da ga podignu.

Ako izostaju svi ovi miljokazi, tada je vreme da se javite za savet logopedu. Rana intervencija podrazumeva savetovanje o stimulaciji govorno-jezičkog razvoja u kućnim uslovima i praćenje na mesečnom nivou. Prerano rođene bebe, nedonoščad, su po pravilu iz Instituta za neonatologiju usmerene ka logopedu i obuhvaćene savetovanjem te ranom intervencijom ukoliko je potrebna.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img