San i dečji razvoj: kako dete raste dok spava

Otkrivamo koliko sna je zapravo potrebno za pravilan razvoj, kao i na koje sve načine san pomaže detetu da raste.
san i decji razvoj
San i dečji razvoj Foto: Freepik

Kvalitetan san i odlazak deteta u krevet na vreme predstavljaju jedan od glavnih zadataka svakog roditelja. Sport, školske obaveze, domaći zadaci, igra – lista aktivnosti koje ispunjavaju dan deteta povećava se kako ono raste.

Zbog toga se logično nameće preispitivanje roditelja da li njihovo dete odmara koliko treba.

Nedostatak sna ima brojne nepoželjne posledice po odrasle. Međutim, negativnim efektima neprospavane noći deca su naročito podložna, jer se njihova tela i mozak još uvek razvijaju. Spavanje je presudno za fizičko, kognitivno i emocionalno zdravlje deteta. Otkrivamo koliko sna je zapravo potrebno za pravilan razvoj, kao i na koje sve načine san pomaže detetu da raste. Pročitajte.

San i dečji razvoj: Da li dete spava dovoljno?

Odgovor na pitanje „da li moje dete dovoljno spava?“ svaki roditelj može pronaći u ponašanju svog deteta. Da li je umorno, da li se dešava često da zaspi u autu (naročito popodne), da li trlja oči oko podneva ili nakon ručka?

Dobar pokazatelj umora kod dece je sasvim izvesno njihovo ponašanje u večernjim satima. Ukoliko je dete plačljivo, razdražljivo i nemirno ili pak uporno odbija odlazak u krevet, sve ovo mogu biti znaci da ne spava onoliko koliko mu je potrebno. U tom slučaju važno je razmisliti o dnevnom rasporedu obaveza i o značaju večernjih rutina.

Deca koja ne spavaju po rasporedu ponašaju se gore i sporije se razvijaju

Uvedite ustaljen ritam da bi dete mirnije i opuštenije svake večeri na vreme otišlo na spavanje. U tome vam mogu pomoći neki provereni trikovi i metode kao što je topla kupka i priča za laku noć. Program za spavanje za devojčice i dečake, mekane pamučne pidžame i posteljina igraju veliku ulogu u ovim porodičnim ritualima. Mališan će se osetiti bezbedno i sigurno ukoliko ga sveže okupanog ušuškate u krevetu u omiljenoj pidžami.

Dete raste dok spava – emotivno i u visinu!

Koliko puta ste čuli da neko kaže da deca rastu dok spavaju? Dok dete spava, u telu se stvara hormon rasta HGH (Human Growth Hormone), koji pomaže pravilan rast i razvoj tkiva, mišića i kostiju. Ovaj hormon pomaže vašem detetu tokom celog života, od pokretanja tih ubrzanih procesa rasta u ranom detinjstvu, do olakšavanja razvoja tokom puberteta i kasnije. Da bi organizam proizveo HGH hormon i da bi se telo normalno razvijalo i funkcionisalo, bitno je da dete ode na spavanje pre 21h.

Iako se u prvom redu misli na telesni razvoj, važno je napomenuti da tvrdnja „dete raste dok spava“ obuhvata i emocionalni rast. Snovi postoje da nam pomognu da se uspešno snalazimo u životu: oni utiču na kognitivni razvoj, mentalno zdravlje i razvoj emocionalne inteligencije. Kada spavaju, deca sanjaju o članovima svoje porodice ili drugovima iz vrtića. Upravo kroz te snove uče kako da ostvare pozitivne emocionalne interakcije kada su budni.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img