Saveti pedagoga: Kako postići da vaše dete samostalno ispunjava školske obaveze

Mnogo je načina da učestvujete u obrazovanju svog deteta, ali zapamtite: nikada ne dajte gotove odgovore lako!

Ceo prvi razred je opisno ocenjivanje, jer je to period kada neurađen domaći ne donosi lošu ocenu, već je signal da mora pažljivije da se sluša , stiče se odgovornost prema novim obavezama, uklapa u novu sredinu, „preživljava“ odgovaranje pred celim razredom i ujednačava predznanje. Dakle, ne plašite se da dete pošaljete „po opomenu“. Ne obavljate dečje zadatke da bi se opomena izbegla.  To je dobro za njega/nju. Zlata vredno. Reč učitelja/ce je velika za dete i jača od vaše trenutno. Neka ga on/ona prekori. Sada je pravo vreme.

Nemojte upasti u klopku da odgovorima uradite zadatak umesto deteta, jer će im se to brzo „osladiti“.

Kada ste konačno saznali šta je za domaći, dete bi trebalo u miru i na osvetljenom mestu da uradi ceo zadatak samostalno, u atmosferi koja liči na kontrolni zadatak u školi. Dakle bez pitanja. Naravno, ono će vam se obraćati tri puta u dva minuta, ali vi polako i lepim tonom odgovorite: Tu sam da ti pomognem, samo prvo uradi sam/a sve što znaš, a ja ću ti pregledati i objasniti sve što ne znaš. Nemojte upasti u klopku da odgovorima uradite zadatak umesto deteta, jer će im se to brzo „osladiti“. Pokušajte da budete uporniji i stvorite kod deteta naviku da na ovaj način radi domaće zadatke. To će mu pomoći i kada radi kontrolni zadatak u školi. Domaći je završen. Za svaki zadatak koji nije tačno urađen pojasnite gradivo i zadajte tri nova zadatka. Tek kada dete samostalno reši bar 2  slična zadatka UZASTOPNO  može se reći da je usvojilo, do tada izmišljajte nove primere.

Kada nije tačno rešenje nikako  ne dajte tačan odgovor, već ponovo pitanjima dovedite dete do odgovora. Dakle, konstatujete da nije tačno i prebrojite greške, pa zahtevajte od deteta da ih pronađe. Naravno, dete će brzo zaključiti da ukoliko je skoncentrisano i veći dao uradi samostalno imaće manje posla i više slobodnog vremena za igru. Nekada se ovaj način pomoći pretvara u igre bez granica, ali je to jedan od najuspešnijih puteva do samostalnosti. Razlikovati ono što dete zaista ne zna i ne razume (što samim tim ne možete ni očekivati da će samostalno uraditi) od onoga za šta nije dovoljno skoncentrisano ili u šta ne ulaže dovoljno truda je teže nego što vam se čini. E, tu se od vas očekuje da uložite napor.

Da bi jednog dana neko mogao da podigne teg od 70 kg , mora podizati lakše tegiće jedno vreme. Da bi neko mogao da trči maraton, prvo mora trčati kraće staze. Da bi dete moglo uspešno da završi srednju školu i fakultet, prvo mora samostalno da završi osnovnu školu. U sedmi razred, bez bar tri privatna nastavnika, može samo ako razrede koji predhode završi manje-više bez mame, tate i tetke koji stvaraju lažnu sliku znanja koja se ruši kao kula od karata kasnije.

U sedmi razred, bez bar tri privatna nastavnika, može samo ako razrede koji predhode završi manje-više bez mame, tate i tetke koji stvaraju lažnu sliku znanja koja se ruši kao kula od karata kasnije.

Za stariju decu važe ista pravila , ali ukoliko ste iz teksta zaključili da ste na pogrešne načine davali podršku detetu krenite sa ispravkama POSTUPNO. Najveći problem je kada roditelj pruža podršku  davanjem gotovih rešenja u prethodnim razredima, a onda u sedmom, na primer, odluči da je momenat da se dete osamostali i naglo se isključi. To nije moguće i dete nije spremno za teret koji preuzima. Rekli smo prvo lakši teg, pa nakon vežbe teži. Nikako drugačije. Ukoliko dete ima privatne časove, pratite i proverite da li vode ka samostalnosti ili ka zavisnosti od istih, koja naravno onome ko ih drži i naplaćuje često odgovara.

„Učenje učenja“ je zlata vredno. Odvajanje bitnog od manje bitnog pod broj jedan. Korišćenje margina na kojima se izdvajaju najbitnije reči, zatim različiti oblici mapa uma (šeme ličnih asocijacija), povezivanje sa životnim primerima, pamćenje po novim primerima… sve su to tehnike koje omogućavaju pored lakšeg i bržeg pamćenja i neuporedivo brže preslišavanje i podsećanje.

Kao roditelj ćete najviše pomoći ako uočite da dete ulaže previše truda bez rezultata i tada ukoliko ne uočavate razlog potražite bu školi. Pomoći ćete detetu dobrom porodičnom organizacijom vremena. Predstavite detetu sva lepa zanimanja koja se bez škole ne mogu obavljati. Mnogo je načina da učestvujete u obrazovanju svog deteta, ali zapamtite: nikada ne dajte gotove odgovore lako! 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img