Škole zabranjuju mobilne telefone tokom nastave u Srbiji – kakav se efekat očekuje

Deca će biti aktivnija na časovima a njihova koncentracija biće bolja, kaže za RTS dečji psiholog Branka Tišma.

Zabrana korišćenja telefona tokom nastave nije alternativa već postupak koji škole preduzimaju kako bi obezbedile kvalitetniju nastavu. Deca će biti aktivnija na časovima a njihova koncentracija biće bolja, kaže za RTS dečji psiholog Branka Tišma.

U Srbiji su za sedam dana dve osnovne škole u Srbiji zabranile upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Učenicima u Prokuplju i Požarevcu uzimaju se telefoni po dolasku u školu, zaključavaju u ormariće i vraćaju tek kad krenu kući.

Dečja graja i manja nervoza u školi u Prokuplju

Vesna Todorović, direktorka Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, kaže da su nastavnici primetili, posle zabrane korišćenja telefona u toj školi, da su deca manje nervozna i agresivna.

Kaže da su i deca dobro odreagovala na tu zabranu, te da su stekli utisak da i njima prija, kao i da se čuje dečja graja u hodnicima, što ranije nije bio slučaj.

„Vidim sliku koja mi se dopada: jedni na klupama pričaju, drugi zalivaju eko vrt, treći hrane ptice“, kaže direktorka škole u Prokuplju.

Škole su takvu odluku donele zbog primedbi nastavnika da telefoni ometaju decu, odvlače im pažnju od lekcija i zbog, naveli su, sve češćih problema da obuzdaju učenike koji tokom časa igraju igrice, snimaju ili se dopisuju.

Branka Tišma, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla je da je zabrana telefona tokom nastave jedan od načina da se obezbedi kvalitetnija nastava.

„To nije alternativa, to je jedan od postupaka koje škole preduzimaju da bi obezbedile kvalitetniju nastavu i da bi nastavnici imali mogućnost da kreiraju, grade nastavni proces, uz učešće i koncentraciju koju bi deca trebalo da imaju“, ukazuje Tišma.

Kaže da kada deca koriste telefone za vreme nastave dekoncentrišu i sebe i ometaju drugu decu.

Ističe da postoji još jedna vrsta zloupotrebe, odnosno snimanje na času nastavnika ili učenika, kao i provociranje situacija da nastavnik ili druga deca odreaguju, te da se ti snimci smeštaju u različite kontekste i objavljuju „vrlo provokativno“ na društvene mreže.

Psihološkinja kaže da kada iz nastave „izvedete“ ono što remeti pažnju, koncentracija će biti bolja, sadržaj koji se prezentuje kvalitetniji, a učenici će aktivnije učestvovati na času nego ranije.

Ističe i da je važno da kada se zabrana korišćenja telefona u školi uvede, nju ne treba da narušava ni direktor, nastavnici, roditelji, deca.

Dodaje da je drastično opao broj slučajeva takozvanog elektronskog nasilja, kada su deca zbog koronavirusa koristila tablete i telefone za učenje.

„I mi odrasli treba da učimo u koje svrhe i kako treba da koristimo telefone“, ukazuje psihološkinja Branka Tišma.

Izvor: RTS

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img