Srbija ostaje bez pedijatara: Hoće li će ubuduće decu lečiti lekari opšte prakse?

Beogradski Dom zdravlja "Palilula" dva puta je raspisivao konkurs za prijem pedijatara, ali se na njega niko nije javljao. Zbog toga su bili primorani da u školskom dispanzeru decu pregledaju lekari opšte medicine, jer pedijatara nema.

I ovo je slika u većini domova zdravlja i bolnica u Beogradu, gde se očigledno najviše kuburi sa specijalistima koji leče najmlađe. Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine, pokazuju podaci Udruženja pedijatara Srbije.

Pre nekoliko godina imali smo alarmantnu situaciju u jednoj dečijoj bolnici u Beogradu, koja je u samo nedelju dana ostalao bez 10 lekara koji su otišli u penziju ili na specijalizaciju.

Sve to je epilog višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, a posledice su gužve, dugo čekanje na preglede, iznurivanje zdravstvenog kadra…

Prosečna starost pedijatara u Srbiji je preko 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista. Oni koji sad upišu specijalizaciju iz pedijatrije mesto u ordinacijama moći će da popune tek za četiri godine.

Za dve godine šest pedijatra otišlo u penziju

Direktor DZ Paliluila, dr Aleksandar Stojanović objašnjava za „Blic“ da im nedostaje oko 11 pedijatara, da su morali brzo da se snalaze, zbog čega im sada školsku decu pregledaju lekari opšte medicine, uz budno oko pedijatra.

– Prethodnih deset godina u ovom domu zdravlja nije odobrena ni jedna specijalizacija, a u poslednjih dve godine oko šest pedijatara je otišlo u penziju. I sada plaćamo tome danak. Polako rešavamo problem. Ove godine odobrene su dve specijalizacije iz pedijatrije, imamo tri specijalizanta koji će za godinu i po dana završiti specijalizaciju, a za januar planiramo da odobrimo još dve nove specijalizacije iz pedijatrije – objašnjava dr Stojanović, koji napominje da sličan problem imaju i kada je reč o radiolozima, ginekolozima, internistima, ORL i oftamolozima.

Uopšte, starosna struktura u zdravstvu Srbije je vrlo loša, svaki šesti specijalista je pred penzijom, a veliki problem je i odlazak stručnjaka u inostranstvo.

Novosadski Dom zdravlja raspolaže sa 62 pedijatra raspoređena u 22 objekta te zdravstvene ustanove, a prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Vesne Vuleković dobrom organizacijom i zdravstvenim vaspitanjem rešen je problem malog broja kadrova na zadovoljstvo roditelja i malih pacijenata.

– Činjenica je da kadrova ima malo, ali smo dobrom organizacijom i edukacijom roditelja uspeli da predupredimo sve eventualne probleme prilikom pružanja zdravstvene zaštite deci i omladini – kaže za “Blic” dr Vuleković.

Objašnjava nam da pedijatri više nisu podeljeni na lekare koji su zaduženi samo za školsku ili samo za predškolsku decu, već svi rade sve, tako da su gužve smanjene.

– Naš trud se isplatio, odnosno edukacija roditelja kroz savetovališta i drugi vidovi zdravstvenog vaspitanja očigledno su urodili plodom, jer naši mali pacijenti ne čekaju dugo, redovi su smanjeni, a samim tim i mogućnost zaraze raznim virusima u čekaonicama je svedena na minimum – priča nam dr Vuleković.

Dodaje i da je zakazivanje pregleda preko pedijatrijskih sestara izabranih lekara dalo odlične rezultate zato što su one upoznate sa problematikom pacijenata te znaju da li deca moraju hitno da dođu na pregled ili se pregled može odložiti za nekoliko sati ili za jedan dan.

– Novosadski pedijatri imaju ponaosob i do 1.500 malih pacijenata i naravno da bi bilo bolje da imamo više lekara ali preventivnim radom uspeli smo da nadomestimo sve nedostatke tako da trenutno dobro funkcionišemo – zaključila je dr Vuleković.

U Valjevu nema dečijih hirurga

U Valjevu nedostaju dečiji hirurzi. Država je na neki način pokušala da reši problem tako što hirurzi iz Beograda idu u valjevsku bolnicu, jer za sada ne postoji druga mogućnost. I ova bolnica je više puta raspisivala konkurs za dečijeg hirurga, ali se niko nije javljao, iako na birou ima 2.500 lekara, a uz posao ova bolnica je nudila i specijalizaciju.

13 pedijatara leči mališane iz Užica

Domu zdravlja u Užicu po normativima pripada 14 pedijatara, a zaposleno je 13. Po rečima dr Danijele Marinković, direktorke ove ustanove, dve doktorke su na porodiljskom bolovanju – za jednu je pronađena privremena zamena, a za drugu ne postoje zakonski osnovi da bude primljena.

Ovaj broj lekara, dodaje dr Marinković, sasvim je dovoljan da odgovori potrebama najmlađih pacijenata. Ona napominje da u vreme povećanog broja pregleda, usled infekcija i prehlada, i potreba za inhalacijom, raspoloživi pedijatri odrade koji pregled više od maksimalno dnevno pripisanih 31.

Izvor: Blic.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Od Biblije preko nauke zdrava porodica i partnerski odnosi su prioritet

O tome da je finansijska nesamostalnost odrasle žene teška i ponižavajuća, o umisljenosti da samo majka u sebi ima ljubav i da detetu samo majka treba... su takođe vrlo opterećujuće za mlade mame.

“Mučimo generacije dece da bismo svi zadržali svoja radna mesta”

Naša deca koja odu u inostranstvo procvetaju u drugim sistemima gde se uči samo ono što je važno, a ne sve što postoji u toj struci

Da li nastavnici i dalje vole svoj posao

"Ovaj posao ne treba da radi, niti može da ga radi, niko ko ga ne voli. To mogu da vam kažem pouzdano, jer krajem godine idem u penziju, i nikada, nijednom mi se nije desilo da poželim da odem."

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img