Šta je sve besplatno: Parking za roditelje, prevoz za trudnice, biblioteke za mališane…

Evo na čemu možete da uštedite i kako da ostvare neka prava. Bez otvaranja novčanika i razgledanje muzeja. U primeni Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći siromašnima

Z. Radović, B. Caranović

SVE se naplaćuje. Kada počne mesec, na svakom koraku pojavljuju se samo novi troškovi. Računanje od jutra do mraka. Sabiraju se i množe izdaci za hranu, garderobu, komunalije, lekarske preglede, prevoz, administrativne takse, razne škole za decu… Naplaćuje se montaža kupljenih uređaja, pa i pešačenje stepenicama koje majstori pređu kada dolaze do stana. Ima li išta džabe?

Uglavnom nema, ali za strpljive i one koji imaju vremena i živaca da traže informacije, ponešto besplatno se i nađe.

Baš ovih dana počeo je da se primenjuje Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći za siromašne građane i žrtve određenih krivičnih dela. Oni će dobiti svog advokata, kojeg će plaćati država. Konačno, i građani bez prihoda – deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, ili izbeglice, mogu da se pred sudom bore za svoja prava.

Od besplatnih usluga najviše se mogu ovajditi trudnice i porodilje. Državne i gradske ustanove najdarežljivije su prema ovim damama. Mnogim novopečenim roditeljima verovatno je promakla vest da dok im beba ne napuni godinu dana mogu bilo gde u Beogradu da se parkiraju besplatno. „Bejbi parking-karta“ važi do 60 minuta, a izdaje se u Korisničkom servisu preduzeća „Parking servis“.

Buduće majke mogu i da se besplatno voze gradskim prevozom u prestonici, da popravljaju zube, posećuju muzeje i kulturne ustanove, pa čak i da ručaju u pojedinim restoranima.

ZA MODELE FRIZURA GRATIS

PREKO interneta se može pronaći besplatno friziranje i šminkanje. U pitanju su privatne škole koje organizuju kurseve, a za svoje učenike traže modele za praksu. Isti slučaj je i sa stomatološkim uslugama. Nude ih gotovo svi fakulteti na univerzitetima u Srbiji.

Trudnicama „Bus plus“ izdaje legitimacije koje važe do termina porođaja, koji je naveden u lekarskom uverenju. Osim ovog nalaza, budućim majkama je potrebna i foto-kopija lične karte, kako bi ostvarile pravo na besplatan prevoz.

U Domu zdravlja Zemun objašnjavaju da pravo na besplatne stomatološke usluge imaju žene u trudnoći, kao i 12 meseci posle porođaja. Uključeni su svi pregledi, osim protetike, i dovoljno je da donesu potvrdu o trudnoći koju izdaje ginekolog i zdravstvenu knjižicu.

Zube bez para mogu popraviti i deca do 18 godina i studenti na redovnom školovanju koji imaju manje od 26 godina. Za sve građane je besplatna i hitna stomatološka zdravstvena zaštita.

Poseta psihijatru mnogima zadaje dodatnu glavobolju, jer su seanse kod privatnika „paprene“. Ali, svi građani, bez uputa, zakazivanja, zdravstvene knjižice i bez para, mogu dobiti stručnu pomoć. Centar za mentalno zdravlje na 20. spratu Beograđanke u Ulici srpskih vladara radi od devet do 18 časova.

– Za samo godinu i po razgovarali smo s više od 7.000 građana, od kojih je više od 50 odsto prvi put imalo dodir s nekim profesionalcem iz domena mentalnog zdravlja – kaže dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora „Dr Laza Lazarević“. – Problemi poput nesanice, neraspoloženja, razdražljivosti, loših odnosa sa bliskim ljudima, lošeg funkcionisanja u poslovnom okruženju mogu da budu razlog da nam se jave.

ŠLEPOVANjE

MNOGI roditelji u opštinama i gradovima, kao šti su Zvezdara, Rakovica, Niš, Kraljevo i Novi Sad, dobili su besplatna auto-sedišta za bebe. Interesantan konkurs se nedavno završio na Savkom vencu, kada je opština podelila besplatne „super članski pakete AMSS“. Pripada im besplatno korišćenje tehničkih pogodnosti AMSS, šlepovanje i pomoć na putu, smeštaj i prevoz.

Mališani mlađi od sedam godina imaju pravo na besplatne posete muzejima, kao i vožnju međugradskim autobusima i vozom.

Prevoznici poklanjaju vožnju socijalnim kategorijama, deci do sedme godine, a pravo na besplatnu vožnju u Beogradu imaju i policajci i vojnici. Osobe sa invaliditetom, na primer, ne plaćaju putarinu na koridorima, ali moraju imati propusnicu.

Pravo na besplatno učlanjenje u Biblioteku grada Beograda imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda osnovne škole, dobrovoljni davaoci krvi, osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama i stariji od 65 godina.

Mnoge će verovatno iznenaditi da čak i notari nešto rade besplatno. Kod njih se tako mogu overiti dokumenta za upis na fakultet, kao i za ostvarivanje stipendije. Usluge ne naplaćuju ni nezaposlenima, ali samo uz dokaz sa biroa.

Za najstarije sugrađane većina lokalnih samouprava organizuje i ekskurzije po Srbiji.

Možda sve ove pogodnosti nisu presudna ušteda za kućni budžet, ali svakako su bar olakšanje koje makar malo rastereti udar na novčanik.

Izvor: Novosti

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img