Šta nam sve govore bebine oči i pokreti ruku?

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima - njene zenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Deca, inače imaju šire zenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih

Uplašeni pogled, stisnute šake i ukočeno telo jasno „govore“ da nešto nije u redu. Ukoliko, međutim, čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava se sklupčati. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima – njene zenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Deca, inače imaju šire zenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresovana za nešto, zenice će im biti još šire. Pažljivo posmatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti šta je zanima i na koga najbolje reaguje.

U kasnijem razvoju, mališani počinju da koriste različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati ​​prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mesto na koje želi otići. Poklonite pažnju onome što pokušava da vam saopšti i pokažite joj da razumete šta misli rečima: „Želiš da ti donesem sokić, je li tako?“.

Mala deca koriste osnovni govor tela. Ako dete ne želi da sluša vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama da pokrije uši. Kada ne želi da gleda u nešto, jer je to plaši ili ljuti, bebe će šakama pokriti oči.

Govor tela takođe može biti ključno sredstvo da otkrijete kada vaše dete laže. U takvim situacijama, ono će instinktivno pokriti usta jednom ili obema šakama, u podsvesnom nastojanju da spreči izlaženje „loših“ reči iz njegovih usta.

Podjednako važan jeste i govor vašeg tela. Pre nego što vaša beba počne da shvata značenje reči, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tela, kao i ton kojim joj se obraćate, biće osnovno sredstvo sporazumevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istom nivou. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, takođe je dobra taktika. Ona će se osećati sigurnom jer će „shvatiti“ da se i vi osećate kao i ona.

Izvor: Klokanica

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img