Šta (ne) treba govoriti deci da bi bila zdrava?

Ko kaže da će se dete opeći, prehladiti ili da će pasti? Samo roditelji. A kada je ovako nešto izgovoreno, daleko je veća verovatnoća da će se i ostvariti.

Predstavnica francuske savremene škole dečje psihologije, En Bakis, autorka je knjige „Vodič kroz vaspitanje deteta 1–3. godine. Praktična uputstva francuskog psihologa”. Knjiga je plod njenog dvodecenijskog rada i istraživanja i vrlo je popularna ne samo među francuskim roditeljima. Poglavlje o zdravlju donosi pet „čarobnih” fraza koje svaki roditelj treba da zna:

Čim dete prohoda, u rečniku roditelja pojavljuju se nove fraze: „Ne trči, pašćeš!“, „Ne idi tamo, opržićeš se!“ – svako od nas je bar jednom nešto slično rekao svom detetu. Malo ko pak razmišlja o tome kuda vode ovakva upozorenja. Da li bi trebalo govoriti nešto drugo ako hoćemo da nam dete poraste zdravo i jako?

Fraze koje dete čine osetljivim

  • „Ako sad ne zaspiš, sutra ćeš biti umoran/-na i razdražljiv/-a.“
  • „Zakopčaj jaknu, prehladićeš se.“
  • „Ako ne jedeš supu, nećeš porasti.“

I dete sluša ovakve rečenice od jutra do sutra…

Roditelji koji govore slične fraze nisu svesni da detetu na taj način poručuju da je ovaj svet pun opasnosti i negativnih strana… što je ipak daleko od istine. Ko kaže da će se dete opeći, prehladiti ili da će pasti? Samo roditelji. A kada je ovako nešto izgovoreno, daleko je veća verovatnoća da će se i ostvariti. Ako se roditelji odnose prema detetu kao prema nežnoj slamčici, neka budu uvereni da će ono tako i postati.

„Ko kaže da će se dete opeći, prehladiti ili da će pasti? Samo roditelji. A kada je ovako nešto izgovoreno, daleko je veća verovatnoća da će se i ostvariti.“

Malom detetu treba vremena da nauči da samo prepoznaje opasnost i moguću nevolju. U rizičnoj situaciji, ono ne oseća instinktivan strah te je na roditeljima da ga nauče kako da se ispravno ponaša u sličnoj situaciji. Međutim, mnogi to čine nevešto i na kraju dete postaje osetljivije i počinje da gubi samopouzdanje. A sve zato što su roditelji zacrtali da ga od svega zaštite.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img