Stručni praznični saveti: Kako da izaberete, čuvate i nakon praznika zasadite prirodnu jelku?

Na pitanja vezana za izbor i čuvanje prirodne jelke tokom i nakon praznika odgovarala je Milica Ivanišević, diplomirani inžinjer hortikulture, mama troje dece i stručnjak iza Instagram profila @horti.kulturno.

Uveliko je počelo kićenje novogodišnjih jelki, prirodnih ili veštačkih. Ukoliko se odlučite za kićenje prirodne evo šta treba da znate kako biste je sačuvali da bude lepa tokom praznika i zdrava za sadnju na stalno mesto:

  • Prilikom kupovine novogodišnjeg drveta sa busenom, najčešći izbor su Smrče (Picea), koje kasnije nakon sadnje na otvorenom, odlično podnose gradske uslove sredine. Najčešći izbor su obična Jela, Smrča, srebrna Smrča, Pančićeva omorika. Birajte provereno dobre sadnice koje se mogu kupiti u rasadnicima, na pijacama i birajte one koji imaju što veći busen.
  • Kada ste odabrali vrstu i veličinu drveta sa busenom, možete ga posaditi u saksiju većih dimenzija sa kvalitetnim supstratom. Nakon sadnje u odgovarajuću posudu, potrebno je da biljku adaprirate na zatvorene uslove sredine. Par dana biljku treba držati u hodniku ili nekoj hladnijoj prostoriji u domu pre unošenja u prostoriju koja se greje. Biljku treba zaliti kako bi joj supstrat bio vlažan.
  • Nakon perioda adaptacije potrebno je da odredite mesto gde će biljka biti tokom praznika jer je bitno da bude udaljena od grejnog tela. U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, održavajte supstrat umereno vlažnim – a posebnu pažnju obratite na ukrase, lampice, kablove i struju.
  • Kada se praznici završe i izabrani četinar raskiti, adaptirajte ga na promenu sredine. Ponovo par dana čuvajte biljku u nekoj prostoriji koja se ne greje ili u hodniku – idealno na mestu gde je boravila pre nego što je ušla u toplu prostoriju.
  • Za sadnju na stalno mesto, važno je da temperatura bude iznad nule, da tlo ne mrzne. Vodite računa da sadnicu posadite na odgovarajuće mesto gde će imati dovoljno mesta da se raširi i dostigne svoju punu zrelost.
rasadnik-jelke
Foto: Freepik

Praznici su sjajno vreme da pokrenemo ideje o boljem sutra – pa je tako i Nova godina često momenat za planiranje odluka koje će učiniti da naredna godina bude bolja nego ova. Ukoliko se odlučite da ove godine kupite prirodnu jelku – poslušajte savete koje nam je dala Milica, a nakon što se praznici završe – pronađite najbolje mesto za sadnju svoje jelke.

Školska i vrićka dvorišta uvek su dobra ideja pogotovo ako nemate svoje dvorište gde biste je mogli posaditi“ – dodala je Milica.

Milica Ivanišević, dipl. inž. hortikulture

Milica Ivanišević je autorka sadržaja na Instagram profilu @horti.kulturno i diplomirani je inženjer hortikulture – osnovne i master studije završila je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Predaje stručne predmete u Poljoprivrednoj školi u Futogu. Mama je troje dece i uživa u tome da pomaže u ozelenjavanju učionica u kojima borave njena, ali i druga deca. Stručnjak je u planiranju i održavanju okućnica, terasa i balkona, a često govori na temu značaja biljaka i o tome kako da sačuvamo zelenilo koje nas okružuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Detinjarije (@detinjarije)

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img