Švedski stručnjaci: Deca mlađa od dve godine ne smeju da gledaju u ekrane

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svetlosti na razvoj dece, roditelji vrlo često ne poštuju savete.

Maloj deci mlađoj od dve godine ne bi trebalo dozvoljavati da koriste pametne telefone, tablete ili da gledaju televiziju, navodi Švedska asocijacija pedijatara

Švedski stručnjaci takođe ističu da je deci od druge do pete godine dovoljno sat vremena dnevno da budu pred nekim ekranom, prenosi RTS.

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svetlosti na razvoj dece, roditelji vrlo često ne poštuju savete.

U novim smernicama švedski stručnjaci objašnjavaju da je ograničenje izloženosti ekranima ključno kao i učenje dece navikama zdrave ishrane ili bezbednosti u saobraćaju.

Nedavno su i zvaničnici u Danskoj objavili pravila da mlađima od dve godine treba dozvoliti korišćenje uređaja samo u „veoma specijalnim slučajevima“, poput onih koji imaju problem sa učenjem.

„Iako digitalni ekrani mogu da budu izvor korisnih informacija, zabave i nude mogućnost kontaktiranja drugih osoba, mladi mozgovi još nisu zreli da bi mogli da prime te korisne stvari“, ističu švedski pedijatri.

Deca koja često koriste pametne telefone, tablete ili kompjuterske ekrane su razdražljiva, imaju lošiju koncentraciju i sećaju se informacija dva puta kraće od dece koja ne koriste pomenute uređaje.

Studije su takođe pokazale da su deca koja provode dosta vremena ispred ekrana podložnija bihevioralnim problemima, pa čak i dečjoj depresiji.

Izvor: Nedeljnik

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img