Tata kupi mi auto: Nenad Gladić – Lepi Brka

Nenad Gladić - Lepi Brka autor je i voditelj TV emisije "Domaćinske priče". Kao otac dečaka Dimitrija, za Detinjarije govori o svom roditeljskom iskustvu.

nenad gladic tata kupi mi auto (3)Da li je uloga mame i tate u vaspitavanju dece podjednaka? Svedoci smo nekako da je mama uvek prisutna a da tata uvek radi i ima puno obaveza. Da, često radi i mama ali se podrazumeva da je pored svega toga zadužena za kućne poslove i da je u vaspitavanju dece uvek tu. Da li su mame previše opterećene i da li tate podjenako učestvuju u vaspitanju dece i da li ćemo ulogu tate svoditi na “Tata kupi mi auto”? Odgovoriće nam upravo Tate.

Predstavite nam se kao tata?

Tata Nenad je rođen 1970. godine i otac je postao sa 42 godine kada je mama Silvija rodila Dimitrija. Kada je potomak progovorio postao je Tata.

Da li mislite da ravnopravno učestvujete sa mamom vaše dece u vaspitanju?

Da, mislim da je to tačno. Iako moram da priznam da provodim manje vremena sa sinom nego mama (zbog poslovnih obaveza) trudim se da što više mogu učestvujem u Dimitrijevom vaspitanju.

Koliko porovodite vremena sa svojim detetom?

Koliko god mogu. Objektivno moj posao dobrim delom obavljam i kod kuće tako da sam možda ako ništa drugo barem fizički prisutan. Sa druge strane, trudim se da se ne svede samo na to. Izlazimo zajedno napolje, vozimo bicikl, idemo zajedno u nabavke, pravimo ponekad zajedno hranu i pokušavam da pratim (sa zanimanjem) njegove uspehe i neuspehe vezano za stvari koje su njemu bitne (koliko god besmislene odraslima bile).

Koliko vremena je potrebno da se na kreativan način posvetite detetu?

Mislim da svaki momenat sa decom može da se iskoristi na kreativan način. Ja recimo ne dozvoljavam da gleda u telefon kada se vozimo kroz grad ili putujemo. Možemo uvek da pričamo o stvarima pored kojih prolazimo. Mislim da je i to kreativno.

Koliko vaš profesionalni život utiče na vaspitanje deteta?

Dimitrije je sada u fazi otkrivanja interneta, YT i društvenih mreža. Mislim da je prerano, ali je praktično nemoguće ograditi ga od toga. Zbog prirode posla (u medijima) imam malo bolji uvid o čemu se tu radi i pokušavam da mu objasnim na jednostavan način da je to u velikoj meri lažan svet. I da proba da razmišlja koliko je korisno i smisleno to što gleda, i na kraju da to što mu je neko zabavan ne znači da mora zbog toga da ga obožava. Većina tih naših razgovora naravno ode u vetar, međutim to nije razlog da prestanem da pričam o tome. Nešto i ostane pa dobijem informaciju da je dojučerašnji „idol“ pao sa pijedestala pošto je nešto glupo napravio.

Tu mi recimo moja profesija olakšava pristup problemu. Sa druge strane već neko vreme primećujem da ume da koristi (u svoju korist) činjenicu da mu je tata poznat. Za sada je to onako detinjasto, ali se trudim da mu objasnim da ne može da očekuje olakšice na osnovu toga ko su mu roditelji. Mislim da će tu biti još izazova.

Šta vi kažete o poverenju između roditelja i dece? Da li postoji razlika u vaspitanju ženskog i muškog deteta?

Poverenje mora da postoji. Pre svega deteta u roditelje. Dete mora da zna da su roditelji uvek tu. Sa druge strane niti su sva deca ista niti su svi roditelji isti. Moramo im dati slobodu (u skladu sa uzrastom), ali kontrola mora da postoji. Poverenje na „na lepe oči“ sa decom mislim da nije mudro.

Što se tiče pitanja o razlikama u vaspitavanju dečaka i devojčica mislim da nisam baš prava adresa pošto imamo samo muško dete. U krajnjoj liniji opet nisu ni svi dečaci isti, pa samim tim ni devojčice.

nenad gladic tata kupi mi auto (3)Možete li da opišete savršeno dete?

Mogu. Redovno ih viđam u reklamama za čokolade i toalet papair.

Savršeno dete? Savršenu decu bi valjda trebalo da imaju savršeni roditelji. Te još nisam sreo. Osim toga kome trebaju savršena deca?

Dete je biće kome roditelji treba da pomognu da odraste u koliko toliko srećnu i stabilnu osobu. Plašim se da bi savršeno dete izraslo u veoma nesretnu osobu.

Meni i sam izraz „Savršeno dete“ zvuči kao naslov neke teške drame ili komedije.

Kakav je vaš odnos prema društvenim mrežama?

Isti kao prema svim medijima. Kakava su ti interesovanja takve su ti mreže. Sa decom je problem naravno u tome jer na njima traže laku i brzu zabavu kao i naravno osećaj pripadnosti. U nekom uzrastu dozvoliti, kontrolisati i ograničiti vreme na internetu.

Težak zadatak ali postoje softverska rešenja i za to. postoje alalti koji nam u tome mogu pomoći.

nenad gladic tata kupi mi auto (3)Šta kažu vaša deca o vama kao tati?

Ne znam šta kaže, ali mislim da smo ok. 🙂

Koji je vaš savet nama po pitanju vaspitanja dece?

U vreme kada sam mislio da se roditeljevanje uči iz knjiga pročitao sam jedan odličan savet i on otprilike glasi:

„Neka problemi vaše dece ostanu problemi vaše dece“. Naravno ovo se ne može shvatiti doslovce, ali pustite ih da sami rešavaju probleme koje mogu.

Da li se uloga tate po vama danas svela na “Tata kupi mi auto”?

Uloga tate više zavisi od samog tate nego od vremena u kome živimo.

U današnjem svetu tate su dobile priliku da to budu mnogo više nego što je to ranjije bio slučaj. Neki to umeju da iskoriste, neki ne žele, a neki prosto ne mogu  i mislim da je to ok sve dok ne pređe u zanemarivanje.

Roditeljstvo je verovatno najveći životni izazov, a škola ne postoji…

 

Razgovarala: Dragana Nikolić

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img