U Novom Sadu rekordno nizak obuhvat MMR vakcinom: Stručnjaci zabrinuti, antivakseri na sudu

Tek svako četvrto dete u gradu dobilo ovu vakcinu, koja sprečava vraćanje bolesti koje su pobeđene upravo zahvaljujući imunizaciji.

Obuhvat vakcinacije dece protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR vakcinom) prošle godine je u Novom Sadu dostigao poražavajuće, rekordno niski i nikada gori nivo za populaciju – samo 24 odsto.

To znači da je tek svako četvrto dete u gradu dobilo ovu vakcinu, koja sprečava vraćanje bolesti koje su pobeđene upravo zahvaljujući imunizaciji.

Stručnjaci i novosadski lekari su izuzetno zabrinuti i apeluju da se uspostavi sistem koji neće dovesti do nove epidemije bolesti, odnosno do pobede antivakserskih pokreta nad savremenom medicinom.

Kako u svom novom godišnjem izveštaju o zdravstvenom stanju građana Novog Sada navode novosadski lekari, stručnjaci i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, obuhvat imunizacijom je opao zbog jačanja antivakcinalnog lobija, nedoslednog odgovora nadležnih na javne istupe antivaksera, lažnih kontraindikacija, neusklađenosti zakona u vezi sa imunizacijom i zakona iz nadležnosti ministarstva prosvete i zakona o pravima pacijenata, kao i zbog sve prisutnijeg problema osipanja kadra koji je prethodno osposobljen za efikasno sprovođenje imunizacije i zamene lekarima koji nisu edukovani i više su podložni širenju teorija zavere.

Problem je i u činjenici da pojedini pedijatri ne posvećuju dovoljno vremena roditeljima koji su u dilemi zbog vakcinacije dece, a manjkava je i inspekcija koja bi trebalo da kontroliše imunizaciju.

Od predviđenih 4.165 dece u Novom Sadu, koja treba da prime MMR vakcinu u drugoj godini života, istu je dobilo tek svako četvrto, odnosno ukupno 1.015 dece. Naknadnim pozivanjem je dato još 2.476 doza MMR-a.

Prvu dozu je dobilo 1.764 dece, drugu dozu njih 676, a tek 18 mališana je primilo obe doze. Ova poražavajuća statistika ukazuje na ogroman rizik da će se širiti bolesti za koje postoji vakcina, a prvenstveno je reč o malim boginjama.

Obuhvat vakcinacijom nije ni blizu 95 odsto ni za jednu vakcinu, osim BCG. Kad je reč o ovoj vakcini, ona se daje u porodilištu, odnosno do navršenih 12 meseci u domu zdravlja, a u odnosu na 2020. godinu obuhvat ovom vakcinom je zapravo povećan za tri odsto – sada iznosi 99,1 odsto. U porodilištu je vakcinisano 3.544 beba, a u domu zdravlja još 174.

Vakcinu protiv hepatitisa B (daje se u porodilištu i u domu zdravlja) primilo je 89,8 odsto dece, odnosno 3.369 mališana. Dodatnim pozivanjem dece koja nisu vakcinu primila u predviđenom uzrastu vakcinisano je još 205 dece.

Pentaksim, odnosno petovalentnu vakcinu protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja i oboljenja izazvanih Haemophylus Influenze tip B, u prvoj godini života primilo je 88,1 odsto dece. To je pad sa 94,9 odsto, koliko je obuhvaćeno 2020. godine.

Vakcinu protiv pneumokoka takođe je dobilo manje dece. Obuhvat je 2020. bio 90,8 odsto, ali je prošle godine opao na 84,6 odsto, navodi se u izveštaju.

„Ukoliko nagomilani problemi u sprovođenju imunizacije kao obavezne zakonske mere budu i danje rešavani na već ustaljen način, a posebno u situaciji kada smo pogođeni razornim posledicama pandemije novim virusom korona, postoji mogućnost da se u narednom periodu registruju i epidemije drugih zaraznih bolesti, čija pojava bi se mogla efikasno sprečiti ostvarenjem visokih obuhvata imunizacijom svim dostupnim vakcinama“, apeluju stručnjaci.

Ono što stručnjaci otkrivaju u ovom izveštaju, a što se do sada nije navodilo, su iskustva sa suda kad je reč o tužbama protiv doma zdravlja zbog vakcinacije.

Naime, pedijatri imaju zakonsku obavezu da prijave sanitarnoj inspekciji roditelja koji odbija da vakciniše svoje dete vakcinom iz obaveznog programa, kao što je MMR vakcina. Dešava se da ovi pedijatri bivaju naterani da učestvuju u sudskom procesu nakon što su učinili ono što im je dužnost, često uz potrebu da se na sudu brane od roditelja koji su prekršili zakon – pritom ti pedijatri nemaju pravnu pomoć države.

To znači da će sve manje pedijatara biti motivisano da prijave roditelja antivaksera zbog neprijatnog sudskog procesa koji sledi.

U izveštaju se navodi i da na sudu dolazi do pogrešnog tumačenja zakona koji propisuje obaveznost imunizacije, a što je krivica sudske vlasti. Naime, sudska vlast zakon tumači tako da roditelj, nakon što plati kaznu za nevakcinisanje deteta, biva potpuno oslobođen vakcinacije deteta, a tu je i pogrešna praksa da se roditelju kome je izrečena kazna za nevakcinisanje ne može ponovo suditi za isti prekršaj.

Zbog svega navedenog, Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da je potrebno pozivanje na odgovornost svih zdravstvenih radnika koji govore i javno istupaju protiv vakcinacije, dosledno sprovođenje mera iz nadležnosti sanitarne inspekcije, kao i snažna pravna podrška izabranim pedijatrima na sudu nakon što su prijavili roditelja koji je antivakser.

Neophodna je i edukacija i osnaživanje zdravstvenih radnika, kao i podizanje svesti svih u društvu o mogućoj pojavi epidemija zaraznih bolesti, a posebno epidemiji morbila.

Stručnjaci predlažu i analizu sprovođenja imunizacije i postignutih obuhvata po svakom izabranom pedijatru u domu zdravlja, kao i obavezan nadzor epidemiološke službe i sanitarne inspekcije nad sprovođenjem imunizacije u privatnim lekarskim ordinacijama.

U školama bi sa decom i omladinom intenzivno trebalo raditi na podizanju svesti o značaju imunizacije, ali je možda najbitnija stvar – snažna i nedvosmislena podrška donosilaca ključnih odluka, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou o potrebi redovne, potpune i pravovremene imunizacije.

Izvor: 021

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img