Upomoć! Dete mi je krenulo u vrtić i stalno je bolesno!

Stručnjaci procenjuju da deca u proseku zakače šest infekcija gornjih disajnih puteva godišnje. Roditeljima se čini da su u začaranom krugu.

Svima se dešava: Dete počne da ide u vrtić i odjednom mu je nos neprestano slinav i ne prestaje da kašlje.

Stručnjaci procenjuju da deca u proseku zakače šest infekcija gornjih disajnih puteva godišnje. Roditeljima se čini da su u začaranom krugu.

Američki portal Hafington Post je pozvao nekoliko uglednih pedijatara da objasne zašto se to dešava i kako možete da olakšate sebi i detetu:

Zašto se ovo dešava?

Danas roditelji nisu navikli da imaju bolesno dete, kaže dr Djen Hes, medicinska direktorka pedijatrijske klinike Gramercy u Njujorku. „To je zato što su mnoga deca rođena tokom pandemije i zapravo su sav svoj dosadašnji život provela u ‘mehuru'“

Kako objašnjava, maske i socijalno distanciranje su smanjile izloženost dece uobičajenim patogenima u poslednje dve godine. Čak i pre pandemije, deca su bila dosta izolovana od klica pre polaska u kolektiv.

„I pre pandemije, pripremala bih roditelje za to da će im deca biti bolešljiva kada krenu u jaslice, jer će ih to izložiti brojnim oblicima prehlade i drugim dečijim bolestima. Sada, nakon dve godine pandemije, situacija je 100 puta  gora, jer dete ne može postepeno da se izlaže jednom po jednom patogenu, već se sve dešava odjednom,“ kaže ona.

Boravak dece u zatvorenom prostoru u većem broju, čini širenje bolesti neminovnim. „Jedini način da sprečite širenje virusa i drugih bolesti je da ne budete blizu zaražene osobe. Pranje ruku pomaže da se smanji prenošenje stomačnih virusa, ali za one koji se šire preko vazduha poput virusa gripa, ni to nije rešenje,“ kaže dr Artur Levin, pedijatar u Dečijoj bolnici u Akronu u državi Ohajo. O savetuje da dete naučimo da redovno pere ruke pre jela i nakon odlaska u toalet, ali podseća da je jedini način da se spreči širenje bolesti – da živimo u neprestanom karantinu, što niko ne želi.

Šta roditelji mogu da učine da im dete bude zdravije?

„Dovoljno sna i zdrava ishrana ojačaće imuni sistem. Budite tu za svoje dete da umanjite nivo stresa kod njega. Izbegavajte bilo kakvo izlaganje dimu jer to šteti plućima i dovodi do komplikacija kod respiratornih virusa. Vodite računa da redovno uzimaju terapiju za astmu ako je prepisana,“ savetuje dr Bendžamin Levinson iz Državne bolnice u Ohaju.

Dodaje i da roditelji ne treba da se oslanjaju na preparate za „jačanje imuniteta“ jer nisu dovoljno dobro ispitani i regulisani niti je dokazano da pomažu. Umesto toga, vodite računa da je ishrana deteta dovoljno bogata nutrijentima.

Jako je važna i fizička aktivnost, čak i zimi. Deci predškolskog uzrasta potrebno je najmanje tri sata aktivne igre dnevno.

Šta roditelji treba da urade kad im se dete razboli?

Kod zaraznih bolesti je važno da ostane kod kuće i ne donosi bolest u kolektiv. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, jer je često neizvodljivo izostajati sa posla radi nege deteta.

Obične prehlade i infekcije nisu razlog za zabrinutost. Međutim, ako dete otežano diše, ima jake bolove ili ima telesnu temperaturu preko 38 stepeni Celzijusa duže od pet dana, treba se javiti lekaru, savetuje dr Levinston.

„Mi pedijatri srećemo mnogo dece koja se često razboljevaju od virusa, i retko kada se dešava da dete mora u bolnicu. Dete koje se stalno razboljeva, ali uvek lepo ozdravi pre nego što zakači sledeću infekciju, ima dobar imunitet koji radi svoj posao.“

Viruse ne možemo zaustaviti, i roditelji koji su u pandemiji razvili strah da svaka bolest može biti opasna za dete moraju da se toga oslobode. Prehlade i druge dečije bolesti nisu pretnja zdravlju deteta, ako se pridržavate uobičajenih saveta pedijatara-

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Mislim da je ovakva situacija poznata vecini savremenih roditelja. Po mome problem dolazi i od roditelja -katastrofalan kvalitet ishrne koju konzmiraji buduce majke i pre i za vreme trudnoce stvaraimunitet deteta. Mi jos ivek ne shvatamo da sadasnja hrana ni jeista kao pre 50 godina i moramo da vodimo o tome racuna. Da li ste culi za odnos Omega6:3 i dali znate da vase celije jednostavno mogu da budu u stanju kada nemogu da prime hranljuve materije pa ostaju gladne i nesposobne da Vas brane? Imunitrt slab i takav nasledjuje i dete… Pomozite sebi i svom detetu da napravote temelje za zdravlje i videcete – koliko lakse ce dete prolaziti sve te osetljive periode adaptacija i da raste zdravo, veselo i pametno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img