Uspeh na kraju školske godine ne nagrađujte, nego slavite

Nekoliko istraživanja pokazalo je da nagrade za ocene nisu dobra ideja. Deci tako motivacija za učenje postaju pokloni, a ne znanje.

Približava se kraj školske godine, ispravljaju se ocene, deca su pod pritiskom, a s njima i mnogi roditelji.

Ne bi li svoju decu dodatno motivisali, roditelji neretko obećavaju (ozbiljne) nagrade ukoliko dete ostvari određeni rezultat. Isto rade i roditelji odlikaša koji dete žele da nagrade za trud tokom cele godine i smatraju da je to ispravno. Darovi su razni: od novih telefona, bicikala, tableta, putovanja i sl.

Ipak, nekoliko istraživanja pokazalo je da nagrade za ocene nisu dobra ideja. Psiholog Ričard Ryan sa Univerziteta Ročester u Njujorku smatra da su deci tako motivacija za učenje pokloni, a ne znanje.

“Sada je roditelj taj koji mora da nadzire i podstiče dete, umesto da dete samo shvati vrednost učenja i upornosti. Bilo bi bolje da roditelj na drugi način pohvali dete – recimo, da mu predloži da zajedno proslave uspeh, odu na izlet, večeru i sl. Nagrađivanje i proslava nekog uspeha dve su različite stvari“, smatra prof. Ryan.

Na taj način razmišlja i mama blogerka, Kristina Organ.
“Ja verujem u nagrađivanje truda, a ne rezultata. Jedno dete može prolaziti kroz sve razrede s čistom peticom bez mnogo muke, dok drugo dete mora više da se potrudi i uči za četvorku. Šta poručujemo ako nagradimo samo učenika koji je prošao s peticom? Da trud onog drugog nije vredan? Lično, uspeh dece radije slavim nego da ga nagrađujem, a najviše razloga za slavlje imam kad vidim da su moja deca lepo vaspitana i pomažu drugima. Uostalom, to je ono što je važno, a ne ocene u dnevniku”, kaže mama Kristina.

Izvor: Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

  1. Sve fin neki svet. Verovatno su ti isti roditelji odrastali uz zuljeve na rukama cisteci balegu u selima iz kojih su dosli, pa se dolaskom u prvi veci grad, tikve pokondirile. Ta ista deca ce danas-sutra, sa tim istim snegovima, reci da nije njihov posao da ciste sneg ispred istih tih zgrada u kojima zive. E pa jeste, zivot u zgradi je zivot u vertikalnoj ulici..tamo se mora svasta nesto placati, cistiti sneg, razbijati led, bacati djubre, prati, ribati…inace-kazna.
    Bolje da pocne na vreme-da ne budem pogresno shvacen-treba i ucitelj da istu uzme u ruke i da primer toj deci, deca treba da nauce da i to treba da se radi, a ne da se izrabljuju, to nikako ne, ali taj stav „moje dete je…“ nas je i doveo ovde gde smo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img