Vodič za bezbedno letovanje sa bebom na moru

Kada se pripremate za letovanje, ono najvažnije o čemu treba razmišljati je obezbeđivanje bezbednog okruženja i adekvatnih higijenskih uslova za bebu

Boravak na moru sa bebom uzrasta do 6 meseci

Bebe su već posle tri, četiri meseca spremne za svaku vrstu putovanja. Njima je mesto sa mamama, ma gde to bilo i, verovali ili ne, bebe mnogo bolje podnose promenu sredine nego što to roditelji misle. Kada se zadovolje njihove potrebe za hranom, zaštitom i bliskošću, njima je sve potaman, pa još ako dobiju i neočekivano više vremena za brčkanje i šetnju, maženje sa tatom i mamom – sreći nikad kraja.

Ako ste ipak na moru sa bebom mlađom od 2 meseca, veoma je rizično kupati je u moru ili bazenčiću. Blagodeti boravka na moru koristite tako što ćete šetati pored obale u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima sa bebom u kolicima, potpuno zaštićenom od sunčevih zraka. Male bebe sa kupanjem treba da sačekaju dok ne postanu starije i otpornije na bolesti.

Odojče uzrasta do 6 meseci možete kupati u moru, pod uslovom da je voda izrazito topla. Zapravo, najbolje je da se malo brčka dok je u maminom naručju, tek da pokvasi noge i ruke, pa kada se privikne, treba da usledi postepeno potapanje celog tela. Glavu pokvasiti polivanjem vodom iz ruke, nikako potapanjem pod vodu, jer može da se uplaši, naguta vode, počne da se davi… U ovom uzrastu ne preporučuju se nikakvi kolutovi ili štitnici za ruke, jer ne osiguravaju zaštitu, i bezbedan boravak u vodi. Odrasla osoba koja drži dete ulazi u more samo dok čvrsto stoji na nogama i nikako, ni na trenutak, ne ispušta dete iz ruku.

Bazenčići sa slanom ili slatkom vodom treba da budu u „debelom“ hladu, a mogu biti od koristi, jer se voda u njima dobro zagreje, i na dohvat su ruke za češće rashlađivanje ili brčkanje. Iskustva, na žalost, govore da se dete može udaviti i kada je mala količina vode u bazenčiću, pa ga ni na sekund ne ostavljajte bez nadzora odrasle osobe!!!

Bebama uzrasta do 6 meseci NIKADA ne stavljati kreme sa zaštitnim faktorom. Štitimo ih na druge načine. Oblačimo ih u tanke pamučne majice i pantalonice. Na glavu im stavljamo šeširić sa velikim obodom, na oči naočare koje štite od UV zračenja. U šetnje ići u vremenu do 11 sati prepodne i poslepodne od 16 sati. Na kolica zakačiti suncobran, tako da beba bude sve vreme u hladu.

Ako beba sisa, ponuditi dojku češće, kako bi se zadovoljile povećane potrebe za tečnošću, a ako je na adaptiranoj formuli, bebu pojiti negaziranom, niskomineralizovanom flaširanom vodom ili prokuvanom i ohlađenom „česmovačom“.

U nastavku: Boravak na moru sa odojčetom uzrasta do 1 godine

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img