Za krivična dela dece mogu da odgovaraju i roditelji

Ukoliko je vršnjačko ili bilo koje drugo nasilje maloletnika posledica zanemarivanja deteta prilikom njegovog podizanja i vaspitanja, roditelji će snositi odgovornost, predviđaju važeći zakoni.

Kada je u pitanju maloletnička delinkvencija, razlikuje se prekršajna odgovornost roditelja čija su deca učinila prekršaj, a koja su uzrasta do 14 godina, od odgovornosti ukoliko su deca uzrasta od 14 do 18 godina. Dakle, postoji razlika u pogledu odgovornosti roditelja ukoliko prekršaj učini lice koje je u prekršajnopravnom smislu „dete“ i ukoliko je reč o „maloletniku“. Dok se maloletnicima za učinjena krivična dela mogu izreći vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene članom 79 Krivičnog zakona, mlađim maloletnicima mogu se izreći samo vaspitne mere.

– Ono što je bitno jeste da roditelj odgovara zato što nije vodio računa o detetu. Ako dete ubije, roditelj ne odgovara krivično za ubistvo. On eventualno može odgovarati u parničnom postupku za naknadu štete. Dakle, krivično ne odgovara za radnje deteta kao da ih je sam preduzeo, ali odgovara pred zakonom ako je delo deteta rezultat njegove nebrige o mališanu i lošeg roditeljstva – objašnjava za „Blic“ Ivan Marković, prvi zamenik i portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Kako kaže, deca do 14 godina uopšte nisu krivično odgovorna. Dakle, ako dete do 14 godina počini ubistvo, ono za to ne odgovara krivično, već odgovara detetov roditelj ako je zanemarivanje malog nasilnika rezultiralo tim ili sličnim delom. A za zanemarivanje deteta kazne su oštre.

– U tim slučajevima, roditeljima preti kazna i do tri godine zatvora – naglašava Marković.

Ipak, roditelji ne mogu tek tako otići u zatvor, kaže ovaj tužilac.

– Nije dovoljno samo da dete nekog, recimo, ubije, da bi mu roditelj otišao u zatvor. Roditelj koji preduzima sve vaspitne mere i pravilno se stara o detetu neće odgovarati za ovo delo, već samo odgovara ako je do zapuštenosti došlo usled grubog zanemarivanja dužnosti vaspitanja deteta – zaključuje Marković.

Biti roditelj ne znači samo obezbediti hranu i odeću

Lidija Komlen, iz Udruženja tužilaca, rekla je za „Blic“ da bi trebalo opomenuti roditelje i u neku ruku ih podsetiti na odgovornost.

– Čini mi se da su roditelji zaboravili na odgovornost koju imaju – biti roditelj nosi sa sobom i mnoge obaveze. Biti roditelj nije samo obezbediti detetu da ima da jede, već je obaveza da to isto dete vaspita, izvede na pravi put i učini da mu dete sutra postane kvalitetan čovek – kaže Lidija Komlen.

Ona takođe ističe da krivična odgovornost roditelja postoji, ali samo ukoliko se dokaže da je zbog nemara i zapostavljanja to dete počinilo neku vrstu nasilja.

A. Janković
Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img