Zagonetna kuća u šumi – Priče strave za decu koja se boje dosadnih knjiga

Ilustrovana zbirka pripovedaka švedske spisateljice Lene Olmark „Zagonetna kuća u šumi“ preporučuje za podsticanje čitanja u ranom tinejdžerskom dobu.   Neka nevidljiva sila te neodoljivo mami da otvoriš ovu knjigu, iako znaš da u njoj ima duhova, krikova od kojih se ledi krv, sablasnih senki, izgubljene dece, mračnih poriva, obrta od kojih ti preskoči srce […]

Ilustrovana zbirka pripovedaka švedske spisateljice Lene Olmark „Zagonetna kuća u šumi“ preporučuje za podsticanje čitanja u ranom tinejdžerskom dobu.

 

Neka nevidljiva sila te neodoljivo mami da otvoriš ovu knjigu, iako znaš da u njoj ima duhova, krikova od kojih se ledi krv, sablasnih senki, izgubljene dece, mračnih poriva, obrta od kojih ti preskoči srce i oblije te znoj… Hoćeš li joj odoleti ili ćeš se praviti da se ne bojiš ničega na svetu, promrmljati „Duhovi ne postoje!“ i zaviriti u taj misteriozni, mračni i uzbudljivi svet Lene Olmark?

Dugogodišnje iskustvo u čitanju i pričanju priča strave, doprinelo je složenosti pripovedanja Lene Olmark. Glavna tema njenih priča je strah, razni oblici i brojni mehanizmi koji ga pokreću i načini prevazilaženja. Zapravo, njene priče strave umnogome podsećaju na dela začetnika kratke priče i modernog poimanja strave Edgara Alana Poa. Njeni junaci nisu strašna natprirodna bića već deca koja se sukobljavaju sa sopstvenim demonima: krivicom, strahom, mračnim porivima.

Zanimljivo je da iako su junaci Lene Olmark današnja deca, u njenim pričama nema slenga niti popuštanja komercijalnom dečjem ukusu koje ponekad srećemo u književnosti za decu. Lena koristi bogat rečnik, duge rečenice, zadržava se na opisima koliko joj je potrebno da stvori sliku ili atmosferu, štošta ostavlja nedorečeno da bi izgradila atmosferu, ne upušta se u objašnjenja, ne teši, ne obećava srećan kraj. Ona svojim čitaocima nudi priliku da dožive katarzu kroz strah i razrešenje i nudi im ulaz na mala vrata u svet velike književnosti.

Lena Olmark prošle godine održala je u Beogradu školu kratke horor priče za decu, u okviru književnog festivala „Krokodokodil“.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img