Zašto se ne svađaju braća i sestre u tradicionalnim društvima?

Suparništvo među decom nama danas deluje kao prirodna stvar, ali ono nije univerzalna pojava.

svadje medju decom

Piše: Jovana Papan

Dok se savremeni roditelji veoma trude da među njihovom decom vladaju ljubav i sloga, a u najboljem slučaju dobijaju tek povremno zakopavanje ratne sekire, roditelji u tradicionalnim društvima uopšte se ne trude da im se deca vole, a ona se odlično slažu. Kako je to moguće? Psiholog Džudit Rič Haris smatra da tome postoje dva uzroka:

Za početak, deca u tradicionalnim društvima i nemaju toliko toga oko čega bi se svađala. Čim se rodi nova beba, sva pažnja roditelja usmerena je na nju a starija deca po pravilu se prepuštaju drugima na staranje – pre svega starijoj braći i sestrama. To znači da su sva deca u „istom sosu“ i da im ne vredi da se takmiče za roditeljsku pažnju jer je neće dobiti.

„Većina čarki dece u razvijenim društvima je oko stvari koje deca u tradicionalnim društvima nemaju.“

Nema ni svađanja oko igračaka, jer njih takođe nema. Deca se igraju sa grančicama i kamenčićima, a toga ima dovoljno za sve. Većina čarki dece u razvijenim društvima je oko stvari koje deca u tradicionalnim društvima nemaju.

Drugi razlog, objašnjava Haris, je što savremeni roditelji ne shvataju ili ne prihvataju prirodan poredak među decom, u kome starija deca vladaju nad mlađom. Budući da veruju u jdnakost među decom, danas roditelji pokušavaju da spreče dominaciju starijeg deteta, što dovodi do njegovog antagonizma prema mlađem. Naime, da bi „izjednačili“ decu, roditelji se neminovno stavljaju na stranu mlađeg deteta, što u očima starijeg deluje kao favorizovanje.

Suparništvo među decom nama danas deluje kao prirodna stvar, ali ono nije univerzalna pojava. Kada se i pojavi u tradicionalnim društvima, ono traje kratko tokom najranijeg detinjstva. Veze među braćom i sestrama su bliske i čvrste. „Vaš brat je vaš najbliži saveznik, prvi koji će stati uz vas u slučaju neke opasnosti,“ objašnjava Harisova u knjizi „Svrha vaspitanja“.

37 najblesavijih razloga za izbijanje svađa među braćom i sestrama

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img