Zbog čega se med ne kvari – složen proces vrednih pčela

Med može da preživi hiljadama godina u zaptivenim posudama, a tajna njegove dugovečnosti je u načinu kako ga pčele prave.

Pčele radilice skupljaju nektar sa cvetova i prenose ga u košnicu u posebnom želucu. Nektar potom mehanizmom „usta na usta“ preuzimaju radnice u košnici i nastavljaju da ga premeću po ustima i želucu, izbacuju i ponovo uzimaju u usta, smanjujući tim postupkom sadržaj vode u njemu.

Najvažnije to što se tokom celog tog prežvakavanja nektar natapa enzimima iz stomaka koji razlažu glukozu iz nektara na glukonsku kiselinu (povećavajući tako kiselost meda – pH vrednost mu je oko 4) i na vodonik-peroksid. Kad pčele smeste med u saće, nastavljaju da iz njega izvlače vodu tako što ga hlade u krilima.

Njegova visoka kiselost i nizak sadržaj vode osnovni su razlozi zašto se med ne kvari pošto bakterije koje vole da se nasele u hrani i pokvare je ne mogu da prežive u takvim uslovima. Uz to, vodonik-peroksid ima dodatna protivbakterijska svojstva. Pčele, to naravno, ne rade zbog nas niti proizvođača, već zato da bi med ostao svež u košnicama tokom dugih zimskih dana kada ne mogu da pribave drugu hranu.

Za 1 kg meda pčele obiđu nekoliko miliona cvetova, gde sakupe i obrade najmanje 3 kg nektara.

Preuzeto: Instagram/radioaktivni_komarac

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img