Dermatologija i Detinjarije: Zajedno u borbi protiv lažnih saveta i loših trendova u negovanju kože – dr Srna Božić

Savremeni svet je doneo sa sobom mnogo pogodnosti koje olakšavaju naš svakodnevni život – brzo stignemo na posao, brzo stignemo do gotovog obroka, sve nam je brzo i na raspolaganju – osim prave informacije. Posmatrajući ljude oko sebe možemo videti tinejdžere sa aknama, u vrtiću decu sa ekcemima, žene sa “pegicama” na licu… Ono što […]

Savremeni svet je doneo sa sobom mnogo pogodnosti koje olakšavaju naš svakodnevni život – brzo stignemo na posao, brzo stignemo do gotovog obroka, sve nam je brzo i na raspolaganju – osim prave informacije.

Posmatrajući ljude oko sebe možemo videti tinejdžere sa aknama, u vrtiću decu sa ekcemima, žene sa “pegicama” na licu… Ono što svi oni imaju zajedničko jeste problem sa kožom, našim najvećim organom koji štiti organizam od različitih, loših uticaja spoljašnje sredine.

Svako od njih se bori na svoj način. Ne, nužno, da je taj način efikasan i dobar u borbi protiv problematike zvane “dermatoze”. Nije neuobičajno da se tinejdžeri povlače u sebe zbog nesigurnosti koju imaju zbog svojih bubuljica, niti je retko da smo videli devojčice koje su “depresivne” jer ne ispunjavaju “pravila” koja postavljaju socijalne mreže kada govorimo o fizičkoj lepoti. Da ne govorimo koliko bi se novca uštedelo na laserske tretmane u lečenju ožiljaka samo činjenicom da ih je neko naučio da nije dobro cediti bubuljice koje mogu napraviti opsežne ožiljke i “pegice ”na licu. Obrazovanje i informisanost je od važnog značaja s obzirom da veliki broj “trendova” koji najčešće pogađaju mladu populaciju te mogu doneti sa sobom narušavanje zdravlja kože, kose i noktiju jer često podrazumevaju upotrebu štetnih boja, lakova, kozmetičkih preparata.

Da li ste znali da najveći broj karcinoma na koži nastaje zbog “pregorevanja” na suncu u detinjstvu?

specijalizant dermatovenerologije, dr Srna Božić

Previše je priča i primera. Koža, kosa i nokti su važni organi našeg tela. Zbog toga se stvorila potreba da nam postane dostupna STRUČNA informacija o najčešćim bolestima kože i na koji način možemo da ih prepoznamo i adekvatno tretiramo. Bavićemo se temama koje su itekako od koristi roditeljima bez obzira na uzrast njihove dece, ali ćemo, takođe, puno pažnje posvetiti mamama, tatama, bakama i dekama jer bolest kože ne bira godine.

U svom dosadašnjem radu iz oblasti opšte medicine i, trenutno sa dermatološkim pacijentima, moram da primetim sve veći problem u manjku informacija kod pacijenata svih uzrasta. Vodimo konstantnu borbu protiv „lažnih“ saveta od strane plaćenih influensera, priučenih poznatih osoba i interneta koji je prepun tekstova iza kojih ne stoji asolutno niko. Većina dermatoloških problema je u potpunosti rešiva samo ukoliko se neko zainteresuje za svakodnevni život pacijenta, jer se tu najčešće krije uzrok. Želim da, na primeru, ukažem na važnost svoje struke u obrazovanju opšte populacije o bolestima kože.

specijalizant dermatovenerologije, dr Srna Božić

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

Foksi je dobio svoj lik – evo kako su ga naši drugari zamislili

Jedan od glavnih likova našeg rođenDARivanja bio je i jazavičar Foksi

Čitanje je u problemu – a vaši slogani su mu pomogli

Nagrađivanje najboljih slogana za čitanje koji će ga promovisati...

Najbolji rasplet odlomka „Pod hrastovom klupom“ – nagrada knjiga Kreativnog centra

U okviru našeg 'rođenDARivanja' negovali smo kreativnost i pustili maštu na sunce

13. maj 1980. Zbog Tita zamalo da nemamo matursko veče

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img