„Boyhood“, film o odrastanju dečaka, dobio savršenu ocenu kritičara

U pitanju je krajnje inovativan film koji za temu ima sazrevanje sa krajnje neobičnom pozadinskom pričom. Film Ričarda Lanklatera „Boyhood“ sada je dospeo na elitnu listu filmova koji su dobili savršenu ocenu kritičara, piše Indipendent. „Boyhood“ je privukao savršen skor koji iznosi 100 na sajtu „Metacritic“. U pitanju je sajt koji sakuplja kritike filmova, televizijskih […]

U pitanju je krajnje inovativan film koji za temu ima sazrevanje sa krajnje neobičnom pozadinskom pričom. Film Ričarda Lanklatera „Boyhood“ sada je dospeo na elitnu listu filmova koji su dobili savršenu ocenu kritičara, piše Indipendent.

„Boyhood“ je privukao savršen skor koji iznosi 100 na sajtu „Metacritic“. U pitanju je sajt koji sakuplja kritike filmova, televizijskih serija, muzike i igrica nekih od vodećih svetskih kritičara.

Film, predstavljen prošlog meseca, privukao je najviše ocene kritičara. Lanklater, autor ostvarenja „Before sunrise“, ovaj projekat započeo je 2002. godine kada je njegov nepoznati glavni glumac Elar Koltrejn, koji tumači lik Mejsona, imao 7 godina. Snimanje je nastavljeno u regularnim intervalima sve do kasne 2013.

Ovo ostvarenje prati Mejsonov put u adolescenciju kako dečak bukvalno sazreva na ekranu pred očima publike.

S obzirom na to da je Koltrejn postao krajnje interesantan glumac, film koji traje dva sata i 45 minuta, zaokupio je pažnju, i pozitivne reakcije, kritike.

Džefri Mekneb, kritičar lista „Independent“ koji je filmu dao pet zvezdica, piše da film, u kom se pojavljuju i Patriša Arket i Itan Hok kao roditelji dečaka, poseduje autentičnost koja nija primećena kod drugih filmova sa istom tematikom.

„Ovo je film sa ogromnim emotivnim nabojem. Svi tokom vremena postajemo svesni da vreme prolazi i da Mejsonovo detinjstvo neće biti večno. To je jedan od razloga koji ovaj film čine toliko iskrenim u duhu vremena koje prolazi kroz brojne pripovedačke epizode“, napisao je.

Prihvatanje kritike bilo je skoro univerzalno. Film, snimljen sa budžetom od 4 miliona dolara, dobio je procenat odobravanja od 99 odsto na čuvenom filmskom sajtu „Rotten Tomatoes“, a fanovi su bili razjareni kada je loša kritika pokvarila prosek.

Iako je validnost savršenog skora na sajtu „Metacritic“ upitna, „Boyhood“ se pridružio elitnoj grupi od 10 filmova sa savršenim rejtingom, ali se baza podataka sajta ne širi na istorijska ostvarenja poput „Građanina Kejna“.

Algoritam sajta takođe ne uspeva da detektuje suptilne nijanse unutar kritika, tako da je dodelio pozitivan skor recenzijama koje su zapravo bile fokusirane na mane u naraciji, ritmu i karakterizaciji.

Kenet Turan, kritičar lista „Los Angeles Times“, osetio je potrebu da objasni zašto je rešio da iskorači iz kritičkog koncenzusa i obznani svoje rezervacije u vezi sa filmom.

„Živimo u društvu hiperbola. Ukoliko sve radite kako treba, filmska kritika je usamljeni posao. Međutim, neki filmovi je čine samotnijom od drugih. Fimovi kao što je „Boyhood“ recimo“, napisao je.

Međutim, niko se još nije obogatio od jednog od najvećih filmova svih vremena – „Boyhood“ je na bioskopskim blagajnama ostvario zaradu od 15 miliona dolara.

Izvor: B92

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img