Zdravi zubi su pola zdravlja

Mnogi roditelji se pitaju kada je pravo vreme da se počne sa higijenom usta. I nije preterano reći da je već po samom rođenju potrebno početi sa higijenom usta.

Važnost higijene zuba maloj deci ne možemo predstaviti kroz zdravstenu priču i moguće bolesti. Suviše su mali da bi shvatili tu uzročno posledičnu vezu, i zato je važno naći način da im se to prvenstveno dopadne. Da četkica i pasta za zube, uz to što su adekvatne za uzrast, budu i dizajnom detetu dopadljive, kao i da pasta bude prijatnog ukusa. Jer, kada im se nešto dopadne, mnogo je lakše da taj mali ritual postane svakodnevna navika.

Mnogi roditelji se pitaju kada je pravo vreme da se počne sa higijenom usta. I nije preterano reći da je već po samom rođenju potrebno početi sa higijenom usta. Usled isključivo mlečne ishrane u bebinim prvim mesecima, naslage koje se stvaraju na jeziku potrebno je od samog početka nežno uklanjati sterilnim zamotuljkom gaze omotanim oko prsta.

Činjenica da su prvi zubi koji niču – mlečni, i da će se promeniti ne treba da opusti roditelje, decu i njihovu brigu o zubićima. Sem što imaju važnu estetsku vrednost, oni mogu da utiču na niz bolesti tj. da pogoršaju određena stanja, pa zato imaju važnu ulogu u čuvanju mesta za stalne zube.

Do sve  češće upotrebe proteza poslednjih decenija dovela je upravo nebriga o mlečnim zubima. Kada se usled kvara mlečni zubi izgube pre vremena, stalni zubi koji niču na tom mestu skloni su da se izrotiraju, iskrive i promene prirodni tok rasta. Sve to dovodi kako do estetskih tako i do niza drugih neprijatnosti.

Deca počinju da gube prirodnim tokom mlečne zube pre polaska u školu, i taj proces promene najčešće se završava do 12. godine života. Tada nam priroda daje drugu šansu, da pravilnom negom i dobrom higijenom ispravimo eventualne propuste sa mlečnim zubima.

Važno je napomenuti da dete treba, dok još nema nikakvih problema, voditi kod zubara na kontrole. Jer odvesti ga prvi put tek kada je potrebno popravljati ili vaditi zub, napraviće u dečijoj glavi otpor prema zubaru.

Nega zuba počinje prvenstveno od izbora hrane koja se deci daje. Ako u ishrani preovlađuju industrijska hrana, slatkiši, gazirani sokovi i slične nezdrave verzije hrane, ne samo da je potrebno češće i temeljnije prati zube, već i dečiji imunitet opada usled nedostatka hranljivih materija, vlakana, voća i povrća. Svima nam je poznat osećaj svežine nakon pojedene jabuke ili recimo šargarepe i osećaj nakon nekog slatkiša koji se lepi za zube.

Naporedo sa zdravom ishranom stoji i dobra i odgovarajuća četkica za zube. Ona je osnovno i najvažnije sredstvo za zdrave zube. Kako bi bila od koristi potrebno je da zadovolji par uslova. Sem što treba da odgovara uzrastu, i da je kvalitetna, ne sme, posebno ne za decu biti pretvrdih vlakana, jer tako može da izazove dodatna oštećenja desni i neprijatnosti za dete koje taj posao –  pranje zuba – treba da zavoli, a ne da smatra za nešto što boli. Čim se vlakna i najmanje deformišu usled pritiska tokom pranja, preporuka je stomatologa, vreme je za zamenu četkice. Pošto deca nisu tako snažna i vlakna mogu da ostanu kao nova duži vremenski period, na roditeljima je da vode računa o tome kada je pravo vreme za novu četkicu. U tom mlađem uzrastu dobra četkica može da posluži mesec do dva, nakon toga je već potrebno zameniti je novom. Stara, dotrajala četkica koja je možda leglo bakterija (kojih je u ustima u izobilju), pa može da napravi više štete nego koristi.

Decu je potrebno od malih zuba naučiti i pravilnim pokretima prilikom pranja. Zubi se peru onako kako rastu. Na detinjem jeziku stomatolozi su to preveli da se gornji zubi peru kako kiša pada, a donji kako trava raste. Svaka druga tehnika može da ozledi desni i da ne dovede do potpunih uklanjanja nečistoća.

Odmah treba napomenuti i to da je pasta za zube takođe bitan faktor za zdravlje usta i zuba. Kao i da se značajno razlikuje pasta za odrasle od one za decu, kao i što se uostalom razlikuje i sastav mlečnih i stalnih zuba.

U Lilly Drogerijama možemo pronaći sve što je neophodno za zdrave zube i desni. Atraktivnim ambalažama (što je deci bitno), vrhunskim kvalitetom i pristupačnim cenama,  napravili su proizvode koje će deca voleti i rado uvrstiti u svoja omiljena kozmetička sredstva. A ono što je roditeljima bitno da uz kvalitet i dopadljivost dobiju mogućnost da poštuju savete stomatologa i na svaka dva meseca promene četkicu svom detetu, jer ovaj brend to cenom omogućava. Svi proizvodi Dent-a-dent Kids namenjeni su deci starijoj od 4 godine.

cetkica za zube

Dent-a-dentA Kids četkica za zube

Dent-a-dent Kids četkice predstavljaju nove proizvode iz Dent-a-dent linije proizvoda namenjene vašim mališanima. Sa kratkim delom za pranje zuba, ove četkice su naročito pogodne za mala dečja usta. Pored toga, četkice poseduju zaobljena vlakna koja su savršena za pranje zuba, obloženu glavu koja štiti dečje desni kao i neklizajuću dršku sa otiskom za palac koja je idealna za decu stariju od 4 godine.

dent-a-dent_kids_pasta_za_zube_50ml_500

 

Dent-a-dent Kids pasta za zube 50ml

Pruža efikasnu zaštitu i profilaksu za nežne dečje zube. Kalcijum laktat obogaćuje zube kalcijumom i jača zubnu gleđ, dok natrijum monofluorofosfat sprečava nastanak karijesa. Sa ukusom tropskog voća.

Od svih stvari koje roditelji čine da zadrže osmeh na licu svoje dece, sa ovakvim brendovima i proizvodima to im je olakšano.Na deci je samo da odaberu četkicu i da za  svoje roditelje  uvek imaju iskren detinji osmeh, koji će sijati od zdravih zubića.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Od Biblije preko nauke zdrava porodica i partnerski odnosi su prioritet

O tome da je finansijska nesamostalnost odrasle žene teška i ponižavajuća, o umisljenosti da samo majka u sebi ima ljubav i da detetu samo majka treba... su takođe vrlo opterećujuće za mlade mame.

“Mučimo generacije dece da bismo svi zadržali svoja radna mesta”

Naša deca koja odu u inostranstvo procvetaju u drugim sistemima gde se uči samo ono što je važno, a ne sve što postoji u toj struci

Da li nastavnici i dalje vole svoj posao

"Ovaj posao ne treba da radi, niti može da ga radi, niko ko ga ne voli. To mogu da vam kažem pouzdano, jer krajem godine idem u penziju, i nikada, nijednom mi se nije desilo da poželim da odem."

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img