Epidemija malih boginja jenjava, sve više vakcinisane dece

Da li će epidemija prestati ili će da „tinja” tokom celog leta Radovanović kaže da zavisi isključivo od roditelja i odaziva na vakcinaciju dece između dve i sedam godina.

Epidemija malih boginja u Srbiji jenjava, a kako će dalje biti zavisi od obuhvata dece predškolskog uzrasta vakcinacijom, kaže epidemiolog prof. Zoran Radovanović.

„Jedini način da se bolest spreči je vakcinacija, ne postoji drugi način”, naglašava on za Tanjug i dodaje da su se poslednjih meseci roditelji okrenuli struci i nauci, prihvatili njihove poruke, vakcinišu decu MMR vakcinom i da zahvaljujući tome epidemija posustaje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” od početka oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovao 4.740 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih slučajeva zbog komplikacija te bolesti.

Da li će epidemija prestati ili će da „tinja” tokom celog leta Radovanović kaže da zavisi isključivo od roditelja i odaziva na vakcinaciju dece između dve i sedam godina.

„Ukoliko u toj populaciji bude visok obuhvat vakcinacijom onda smo mirni, ukoliko ne bude onda će epidemija tinjati celo leto”, kaže naš sagovornik.

Dodao je da bi u slučaju ponovnog pada broja vakcinisane dece, sa dolaskom hladnih dana i polaskom đaka u školu, mogla da se očekuje ponovo epidemija.

„Nadamo se da tako nešto neće da se desi, da će ovaj period do jeseni da se iskoristi da deca između dve i sedam godina budu u što većem broju zaštićena”, naglasio je Radovanović.

Podseća da je za dobar „imunološki bedem nacije” potrebno da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto, ali da to ne podrazumeva da u jednom delu zemlje bude dobar odaziv na vakcinaciju , a u drugom loš.

„Ne sme da postoje džepovi, jer na tim teritorijama će žarište da se održava i odatle da se širi. Ne sme biti područja gde će obuhvat biti 50-65 odsto”, poručio je Radovanović.

Najmlađa obolela osoba od malih boginja u Srbiji imala je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 32 odsto je bilo bolnički zbrinuto, a od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 510 obolelih osoba. (Tanjug)

Izvor: Politika

spot_img
spot_img

Najnovije

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Jelena Marković, Srbija velikog srca: Svest i Savest

Jelena Marković - predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom "Srbija velikog srca"

Jelena Holcer: Hvata li i vas nekad „Đurina minuta“?

Jelena Holcer već više od 25 godina radi sa decom, razume ih i priča sa njima o svemu što ih muči. Svoje metode, iskustvo i znanje do sada je pretočila u brojne knjige, a neprestano stiže do novih načina da pomogne.

Snežana Stupar (Odbor za obrazovanje): „Godine uzleta“ – imamo li krila?

"Godine uzleta" za razliku od prethodnog programa, detetu ne nameće neophodni sadržaji koje treba da savlada već vaspitači u interakciji sa decom dolaze do ideja o sadržajima koji su im interesantni i korisni.

Štrajk i protest prosvetnih radnika – zahteva se izmena Krivičnog zakonika

Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je 16. maj, protest u podne ispred Skupštine Srbije, kao i delimičnu ili potpunu obustavu rada (štrajk).

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img