Danas počinje 22. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

U nedelju, 17. maja, od 20 časova svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeset drugi Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.   Festival će trajati do 22. maja i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana Subotica će postati svetski centar […]

U nedelju, 17. maja, od 20 časova svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeset drugi Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

 

Festival će trajati do 22. maja i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana Subotica će postati svetski centar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvorene tri izložbe, održana lutkarska radionica za decu, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, prikazan zanimljiv filmski program, održana naučna konferencija…

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručiće Nagrade za životno delo „Mali princ“ Minji Suboti, našem poznatom kompozitoru za decu, fotografu, autoru i voditelju kultne televizijske emisije ‘Muzički tobogan’ (ali i mnogih drugih) i Panču Pančevom, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu.

Carobnjak iz Oza

Prisutnima će se obratiti i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, zatim Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Radoslav Petković, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, kao i Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, dok će Festival svečano otvoriti Minja Subota, dobitnik nagrade „Mali princ“. Tokom ceremonije otvaranja nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Toman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stokin) i vokalna grupa „Zlatovez“ (učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici u klasi profesorke Tamare Štricki Seg).

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava iz 15 zemalja koje će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

GreyMen_13x18_1_

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opciono); nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; i nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada). O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici biće mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva (održaće ga mr Geza Balog, autor knjige „Lutkarstvo u Mađarskoj“). Izložba pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“ obuhvatiće, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

Tokom Festivala biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti“. Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

www.lutfestsubotica.net

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img