Devojčica slomila veštački nokat na fizičkom, roditelji krive školu

Ko je kriv kad učenica osnovne škole na času fizičkog slomi veštački nokat

Dok se kod nas poslednjih dana vodi polemika oko višegodišnjeg spuštanja kriterijuma u ocenjivanju i linije manjeg otpora kojom idu nastavnici, te oko sve izraženijeg roditeljskog mešanja u rad škole, iz ne tako daleke Slovenije stižu nam vesti koje poručuju da kod nas, možda, još nije sve izgubljeno.

Učenica jedne osnovne škole u Sloveniji slomila je veštački nokat na času fizičkog vaspitanja. I iako vi sad možda mislite da je u celoj priči najstrašnije to što učenica osnovne škole ima veštačke nokte, nije tako.

Devojčica je, naime, došla na čas fizičkog i tokom vežbe povredila je prst. Dodajući loptu, slomila je veštački, a potom i pravi nokat ispod njega.

Prema pisanju medija u Sloveniji, roditelji su se žalili školi uz tvrdnju da njihova ćerka ima pravo da nosi veštačke nokte a da je za povredu kriva, pogađate – nastavnica.

Advokat Nana Veber je za slovenski časopis Pravna praksa rekla da su roditelji odgovorni za devojčicu te da su oni morali odobriti da ona nosi u školu tako dugačke nokte. Dalje navodi da je Zakonom o osnovnoj školi propisano da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je sticanje osnovnog obrazovanja, podseća Veber.

I baš je ova poslednja rečenica postala kamen spoticanja. Deluje da su mnogi, a pre svih pojedini roditelji, zaboravili šta je svrha škole. A to nije pokazivanje veštačkih noktiju, trepavica i obrva. To nije ni hvalisanje najnovijim telefonom, ni patikama od 200 evra. Škola nije i ne bi smela da bude parada kiča, sujete i materijalizma. Iako je ovo događaj koji se zbio u Sloveniji, ne zvuči tako nemoguće da se ovakve stvari dese i kod nas. A na put tome može stati samo škola. Svaka škola pojedinačno, tako što će pokazati da ne pravi kompromise ni izuzetke.

Izvor: Zelena učionica

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img