Držanje bebe u naručju utiče na razvoj njenog mozga

Držite vašu bebu u naručju kad god ste u prilici, nunajte je, mazite, jer dodir ima mnogo veći značaj na njen razvoj nego što mislimo.

Dobra vest za sve one koji u svom okruženju imaju bar jednog rođaka, prijatelja, komšiju, koji vam bez povoda i preke potrebe „savetuje“ da bebu ne treba da navikavate „na ruke“.

Naime, poslednje istraživanje koje su sproveli stručnjaci iz Nacionalne dečje bolnice u Ohaju pokazuje da držanje bebe u naručju, nežan dodir i maženje, značajno doprinosi razvoju mozga, posebno kada je reč o bebama koje su prevremeno rođene.

Istraživači su ispitivali 125 novorođenih beba, kako prevremeno rođenih, tako i onih rođenih u terminu. Nedonoščad su imala manju reakciju i manji odgovor na dodir od beba rođenih na vreme, posebno one koje su bile izložene određenim medicinskim procedurama. Međutim, prevremeno rođene bebice koje su češće i više bile izložene nežnim dodirima majke i oca, kasnije su pokazivale jaču reakciju na dodir.

Dr Natali Metr, koja je vodila ceo projekat istraživanja, dala je jednostavan zaključak da su upravo nežni dodiri podrške i ljubavi doprineli razvoju mozga.

„Pobrinite se da vaša bebica dobija nežne, osećajne dodire podrške. Kontakt ’koža na kožu’ je od suštinske važnosti koji će pomoći da se mozak vaše bebe brže razvije i da reaguje na način sličan onom dok su bile u maminom stomaku“, pojasnila je dr Metr, te dodaje:

„Ako roditelji to ne mogu, bolnice bi mogle da razmišljaju o profesionalnim terapeutima koji bi iskustvom dodira pomagali bebama u razvoju.“

Dakle, dodir je važan. I stoga, držite vašu bebu u naručju kad god ste u prilici, nunajte je, mazite, jer dodir ima mnogo veći značaj na njen razvoj nego što mislimo.

Izvor: Parents.com / Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img