Mali odmor: Zlatibor ili čuveni Zl!

Tu su spomenici, etno sela, narodnja nošnja, komplet lepinja, pršuta, ljubazni domaćini. Zlatibor je naš dragulj turizma i zaslužuje da ga cenimo!

Piše: Mina Milenković, Putovanja s decom

Slike: Mina Milenković, Jovana Papan

Može li postojati srpski turizam bez Zlatibora? Ne ide. Jer kako odoleti tim brdima, okolnim selima, Sirogojnu, izvorima, pa skijanju na Torniku, testiranju kondicije do Spomenika.. Pa vruća komplet lepinja kad izađeš iz borove šume, pa sva ona sećanja, uspomene, izleti, ekskurzije sa cuvenog Zl! (skracenica)

Zlatibor je planina, vazdušna banja, sa divnim šumama i selima. Gostilje sa prelepim vodopadom, udaljenim samo na 20-ak kilometara od centra Zlatibora. Pa ono divno selo Sirogojno, sa čuvenom tradicijom pletenja – od najtoplijih čarapa do divnih vunenih haljina i kaputa.

sirogojno

Tu je i Mećavnik, malo restoran, malo bioskop, zimi žičara. Tu je i naravno nezaobilazna vožnja Šarganskom osmicom, koja je pravi doživljaj za decu i nas veliku decu. Ćira, legendarni voz, zbog svoje istorije i predela kojim prolazi je svakako jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija. Deca će uživati u vožnji i predelima koji nude i onom čuvenom zvuku. Tu je i selo Kremna.

zlatibor (1)

Od sela možemo da izdvojimo oko 20-ak. Evo nekih: Šljivovica, Bela reka, Drenova, Ljubiš i mnoga druga! Zlatibor je idealan zimi za sve skijaše – kako iskusne tako i za početnike. Za decu su organizovane razne škole skijanja. Za one sa predznanjem, tu je Tornik sa skoro 1500 metara nadmorske visine. Sankanje, koje je neizbežan doživljaj svakog deteta neće biti problem na ovoj planini koja je puna proplanaka i brežuljaka!

zlatibor (1)

Leti je takođe divno zbog klime i veštačkog jezera u samom centru gde možete uživati u pogledu na mirnu vodu a vaša deca u raznim aktivnostima poput vožnje čamcima i pedalinama. Oko jezera smeteno je bezbroj apartmana i hotela, tako da možete sebi birati i organizovati odmor kakav želite.

Dakle, Zlatibor je planina sa divnom klimom, životinjskim i biljnim vrstama, sa velikim brojem sela, sa crkvama, manastirima, tu su u široj okolini Uvac, pa lepotica Tara, Kremna…

zlatibor (1)

Tu su spomenici, etno sela, narodnja nošnja, komplet lepinja, pršuta, ljubazni domaćini.

Zlatibor je naš dragulj turizma i zaslužuje da ga cenimo!

zlatibor (1)

Nemoje mu zamerati zbog toga što je pun zgrada i lokala – Zlatibor nije samo urbani centar već i ogromno prirodno bogatstvo puno medonosnih livada i mirisnih četinara!

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img