Nezanemarljiv broj odlikaša zainteresovanih za medicinu: Petice iz srednje škole se „istopile” na prijemnom

Proveru znanja iz biologije i hemije za upis na Medicinski fakultet u Beogradu polagalo oko 1.000 kandidata, a položilo 558

Oko 1.000 maturanata koji žele da postanu lekari polagalo je prijemni ispit iz biologije i hemije, u Hali 4 Beogradskog sajma, za upis na integrisane akademske studije medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Upisna kvota je 500 brucoša, od toga 460 čije se školovanje finansira iz budžeta i 40 samofinansirajućih studenata. Dakle, bilo je dvaput više zainteresovanih nego što ima mesta za najmlađu generaciju budućih doktora. Pravo da konkurišu za upis stekli su oni kandidati koji su postigli najmanje 31 bod. Dotle nije dobacilo 456 maturanata koji su pali prijemni, a time je skoro prepolovljen broj potencijalnih studenata prve godine medicine. Položilo je 558 kandidata.

– Prošle godine je malo više kandidata pristupilo polaganju, a ove je malo više njih položilo. U junu 2023. polagalo je 1.058 kandidata i 536 položilo prijemni. Sada je polagalo 996, a položilo 558 – pojasnio je za „Politiku” prof. dr Dušan Popadić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

I letimičan pogled na prve rang-liste zastaje nad podacima koji potvrđuju da je i ove godine nezanemarljiv broj odlikaša čije su se petice iz srednje škole „istopile” na prijemnom za buduće doktore medicine. Na spisku kandidata koji su pali prijemni, čak 285 bili su odlični đaci sve četiri godine srednje škole, a među njima je i 38 maturanata sa svim peticama i maksimalnih 40 bodova, koje iz srednjoškolskih klupa nose vukovci. Znanje koje su pokazali iz biologije i hemije, međutim, nije bilo dovoljno da pređu prvu prepreku na putu ka željenim studijama medicine. Da li je prijemni bio pretežak, ili na fakultet stižu đaci s oskudnijim znanjem u poređenju s ranijim generacijama?

Prijemni nije bio mnogo težak, što dokazuje činjenica da je više od 50 odsto kandidata uspelo da položi taj ispit, među njima i neki koji nisu imali odličan uspeh u srednjoj školi. Uspeh na prijemnom odražava pripremljenost iz predmeta iz kojih se testira znanje, ali isto tako i stanje u kome se kandidat nalazi dok polaže. A u cilju eliminisanja eksternih faktora, mi smo od prošle godine odlučili da svi polažu na istom mestu pod jednakim uslovima, da svi imaju jednake šanse. Ranije smo organizovali prijemni na 40 mesta, u amfiteatrima, učionicama, vežbaonicama… Sada su svi polagali u istoj hali Beogradskog sajma i čini mi se da je to iskorak u dobrom pravcu, koji omogućava bolju i standardizovanu proveru pripremljenosti kandidata – kaže Popadić.

Na spisku kandidata koji su pali prijemni, čak 285 bili su odlični đaci sve četiri godine srednje škole, a među njima je i 38 maturanata sa svim peticama i maksimalnih 40 bodova, koje iz srednjoškolskih klupa nose vukovci.

Među budućim brucošima medicine, na osnovu prvih rezultata prijemnog, u vrhu liste je petnaestak kandidata koji su osvojili maksimalnih 100 bodova, kada se saberu oni na osnovu uspeha u srednjoj školi i sa kvalifikacione provere znanja. Prvih 118 na spisku imaju 90 i više poena. Ukoliko bi po preliminarnoj rang-listi bila popunjena sva budžetska mesta, a ona jesu najpoželjnija, ostalo bi stotinak kandidata ispod crte, tako da skor nije loš, a konkurencija nije mala.

– U suštini, to je dobar skor, znači da je prijemni ispit bi primeren fakultetu koji su želeli da upišu. Neće svih 460 koji bi po preliminarnoj listi imali budžetska mesta i da se upišu na ta mesta. Neki uvek odu i na druge fakultete, tako da će se ta lista pomerati nadole, ali će velika većina ovih kandidata biti upisana na medicinu, a najveći broj njih kao budžetski studenti, jer imamo samo 40 mesta za samofinansirajuće studente. I tu postoji jedna kvaka. Ima dece koja su sada visoko na listi, ali su srednju školu završila prošle godine i upisala neki drugi fakultet na budžetu. Njima nije dozvoljeno da se i sada upišu na budžet, tako da oni svakako idu na samofinansiranje, takvi su propisi. Tako da, ima začkoljica zbog kojih, bukvalno, dok ne dođe upis ne možemo da znamo ko će s preliminarne liste da se upiše. Sada imamo grubu sliku, a prave podatke ćemo imati posle, recimo, 10. jula, kada se svi upišu i moći ćemo da pravimo preciznije analize – kaže prorektor za nastavu Medicinskog fakulteta.

On napominje da za sada ništa nije konačno, osim za one koji nisu položili prijemni, oni znaju da neće upisati medicinu. Popadić konstatuje i da su u aktuelnoj trci za indeks završili dve trećine posla, to jest prijavljivanje kandidata i polaganje prijemnog ispita, a da sad predstoji još samo upis.

Objavljivanje konačne rang-liste planirano je 2. jula, upis 460 brucoša koji su zavredeli budžetske indekse predviđen je 3. i 4. jula, a dan kasnije spušta se donji prag rang-liste za onoliko koliko ostane nepodeljenih budžetskih indeksa. Prozivka kandidata koji su položili prijemni i upis na studije medicine do popunjavanja budžetske kvote planirani su 6. jula.

Samofinansirajućih 40 budućih akademaca na Medicinskom fakultetu biće upisani 8. jula, a ako preostane mesta, šansu da zavrede indeks moći će da iskoriste 9. jula najuspešniji među kandidatima koji su ostali tik ispod crte. Maturanti koji su stekli pravo da budu primljeni, a ne budu se upisali u predviđenom roku, izgubiće pravo da postanu brucoši medicine u ovom roku, odnosno fakultet će na nezauzeta mesta primiti naredne kandidate prema redosledu sa konačne rang-liste.

Konačni rezultati najkasnije 1. jula

Kao i svake godine u ovo doba u halama Beogradskog sajma ovih dana bila je smotra znanja hiljada budućih brucoša Univerziteta u Beogradu i to onih koji priželjkuju da visoko obrazovanje stiču na Elektrotehničkom, Medicinskom, Matematičkom i Fakultetu organizacionih nauka, koji su provere znanja budućih studenata upriličili na sajmu.

Polaganje prijemnih ispita završava se danas. Prvi rezultati su već poznati kandidatima koji su prethodnih dana rešavali ispitne zadatke, a krajnji rok za objavljivanje preliminarnih rang-lista je 1. jul. Rok da konačni rezultati budu obelodanjeni je 8. jul kada počinje upis na fakultete koji će u ovom prvom roku trajati do 12. jula.

Izvor: Politika.rs

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img