Osip od vrućine kod beba – kako izgleda i da li je opasan?

Pred nama su vreli dani koji mogu izazvati i osip od vrućine kod beba čija je koža veoma nežna i osetljiva

Vrućina može izazvati različite reakcije u našem organizmu, dok kod beba može da se pojavi i osip od vrućine koji je specifičan za letnji period godine. Njihova koža je mnogo osetljivija nego koža odraslih pa je zato ovaj osip kod njih prilično čest. Međutim, ukoliko se adekvatno tretira i umiruje ne donosi nikakve opasnosti po zdravlje bebe.

Ipak, veoma je važno da beba ne boravi napolju tokom najtoplijeg dela dana kao i da se ne pretopljava. Ako je bebi toplo duži vremenski period dolazi do dehidriranja ili čak toplotnog udara.

Veoma je važno prepoznati ovu promenu na koži i isključiti neke druge uzročnike reakcije kao što je alergija, ujed insekta ili nešto tome slično.

Kako izgleda osip od vrućine kod bebe?

Osip od vrućine kod bebe se prepoznaje vrlo lako. U pitanju su sitne crvene bubuljice ili plikovi koji se osete i pod rukom. Pojavljuje se najčešće na delovima tela koji su pokriveni odećom i pelenom, a usled preteranog zagrevanja.

Vrlo lako mogu da se prošire, a najčešće se prvo pojavljuju na delovima tela gde se beba najviše znoji:

  • prevoji ruku i nogu
  • ispod pazuha
  • na vratu
  • na gornjem delu leđa
  • u predelu pojasa
  • ispod pelene
  • iza ušiju

Kako sprečiti pojavu osipa od vrućine?

Najbolji način da sprečite pojavu osipa kod beba jeste da ih ne izlažete visokim temperaturama niti direktnom suncu, pogotovo ne u toku najtoplijeg dela dana, odnosno izmeu 10 i 17 časova u toku dana.

Ipak, čak i bebe koje ne borave napolju kada je vrućina mogu imati osip od vrućine.

Još jedan od načina da sprečite pojavu osipa jeste da bebu redovno presvlačite (u suvu pelenu i suvu odeću ukoliko se znoji), ali i da je ne pretopljavate već da oblačite adekvatno i u odeću napravljenu od prirodnih materijala koji dozvoljavaju koži da diše. Na ovaj način ćete smanjiti šanse od pojave osipa od vrućine kod beba.

Naravno, redovna higijena, hidratacija i hidracija bebe, ali i rashlađivanje propratni su deo toplih letnjih dana kada se znojenje pojačava, pogotovo u predelima pokrivenim pelenom i odećom, kao i na prevojima kože.

Foto: Freepik

Kako se leči osip od vrućine kod beba i da li je potrebno posetiti lekara?

Za lečenje osipa od vrućine najvažniji je prvi korak – da bebu raskomotite i sklonite sa sunca u ako je moguće rashlađenu prostoriju ili barem hlad. Preporuka je i okupati je mlakom vodom kako bi se rashladila i kako bi se koža osvežila. Ako je moguće – pustite kožu da se prirodnim putem osuši jer će se tako i hidrirati i rashladiti na najbolji način.

Ukoliko ste primetili da je osip na koži uzrokovam vrućinom – nemojte koristiti nikakve kreme, losione ili puder jer biste time dodatno opteretili kožu kojoj je potrebno da diše.

Takođe, važno je da znate da osip od vrućine nije opasan, te da je vrlo čest kod beba jer je njihova koža izrazito osetljiva.

Za osip koji se nalazi u predelu pelena najviše će pomoći redovna higijena i održavanje tog dela suvim – redovnim presvlačenjem i adekvatnom higijenom.

Osip od vrućine kod beba prolazi za nekoliko dana, samo je važno pridržavati se preporuka. Ukoliko se osip pojačava, počinje da svrbi, jače crveni i slično – obratite se lekaru za savet i pomoć.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img