Pletena bundeva kao jesenja dekoracija

Izrada pletene bundeve vam neće oduzeti puno vremena, a možete napraviti originalnu jesenju dekoraciju ili poklon.

Kada vidite bundeve kako se u svim svojim živopisnim bojama i raznolikim oblicima pojavljuju gde god da krenete, znate da je jesen uveliko tu. Na pijacama ih možete naći cele ili u komadima za pripremu raznoraznih poslastica, u pekarama u vidu mirisnih i ukusnih pita, u prodavnicama nameštaja kao motiv za dekorativne predmete.

Izrada pletene bundeve vam neće oduzeti puno vremena, a možete napraviti originalnu jesenju dekoraciju ili poklon. Za rad su vam potrebni: narandžasta i zelena vunica, 5 igala za pletenje u krug, makaze, igla za šivenje pletiva. Bundeva se plete u smeru od dna prema vrhu. Kada izaberete vunicu i odgovarajuće igle, u zavisnosti od broja petlji u obimu i broja redova od dna do vrha, mogu se dobiti bundeve različitih dimenzija.

Prva varijanta bundeve

Počnite rad na 20 petlji raspoređenih na 4 igle, plete se u krug, sve petlje pletu se sa lica. Prvi red se plete jedna petlja pravo, jedna petlja obrnuto i tako naizmenično do kraja prvog reda. U prvih 13-15 redova dodajte postepeno, na nekoliko redova, po jednu petlju sa leve i desne strane oko svake petlje koja je pletena obrnuto u prvom redu. Ove dodate petlje se pletu pravo. Petlja koja je u prvom redu pletena obrnuto plete se obrnuto do kraja rada.

tutorijal-bundeva-1-korak-1-i-2-mala
Početak rada, proširivanje do željenog obima i srednji deo bundeve

Petlje dodajete dok ne dostignete željeni najširi obim bundeve (prikazani primer u najširem obimu ima 70 petlji, svaki od 10 segmenata ima po 6 petlji pravo i po 1 petlju obrnuto koja razdvaja ove segmente). Nastavite rad sa istim brojem petlji bez dodavanja još 12-14 redova – to je srednji deo bundeve.

Sada treba postepeno smanjivati broj petlji kako biste oblikovali suženje bundeve pre peteljke. Petlje se oduzimaju po dve u svakom segmentu svakog reda (ima 10 segmenata, svaki od segmenata se umanji za po 2 petlje, znači da se svaki red umanji za po 20 petlji). U svakom segmentu sa pravim petljama oduzmite krajnju levu i krajnju desnu petlju prema sredini segmenta. Oduzimanje nastavite dok se broj ne umanji na 20 petlji (kao na početku rada).

tutorijal-bundeva-1-korak-3-i-4-mala
Sužavanje smanjenjem broja petlji i pletenje peteljke

Rad nastavite zelenom vunicom za peteljku. U istom redu zelenom vunicom pletete po dve narandžaste petlje odjednom, tako da prvi red peteljke ima 10 petlji. Ovaj broj petlji postepeno umanjujte na nekoliko redova po nekoliko petlji u redu, u zavisnosti od željenog oblika peteljke. Zbog manjeg broja petlji, peteljku možete plesti na 3 i na kraju na 2 igle. Kada se broj petlji umanji na 4-5, možete isplesti još nekoliko redova i završiti rad tako što iglom za pletivo provučete kraj zelene vunice (kojom se radi) kroz sve preostale petlje, zategnete sve odjednom i provučete kroz vrh peteljke ka unutrašnjosti bundeve. Sa unutrašnje strane na kraju zelene vunice što bliže vrhu peteljke vežete nekoliko čvorova kako biste osigurali rad.

Ispunite bundevu punjenjem za jastuke koje se može naći u prodavnicama pozamanterije, a možete upotrebiti i ostatke različitih vunica od prethodnih radova. Otvor koji je ostao sa donje strane možete zatvoriti tako što kraj konca (koji je ostao od početka rada) provučete iglom za šivenje kroz prvi red (najbliži otvoru) i zategnete skroz do kraja.

Za prvu varijantu bundeve korišćena je vunica Vučjanka, 100% akril (prodavnice St. George) i 5 igala broj 3,5.

Druga varijanta bundeve

Malo sam se igrala i koristila različite vunice i druge vrste bodova za naredne dve varijante. Sledeću bundevu plela sam na isti način kao prvu, samo što je obrnut raspored bodova (kao da sam prvu izvrnula, pa je naličje postalo lice) – segmente razdvajaju petlje koje su sa lica prave, a između njih su petlje koje se pletu pravo.

tutorijal-bundeva-2-kolaz-mala
Druga varijanta bundeve

Korišćena je deblja vunica, pa sam i rad započela na manjem broju petlji: početak ima 18 petlji – po dve za svaki segment (ima 9 segmenata). Na najširem delu bundeve ima 54 petlji (za svaki od segmenata – po 1 petlja pravo i po 5 obrnuto sa lica).

Za drugi primer korišćena je vunica Lili, 25% vuna, 75% akril (prodavnice St. George) i 5 igala broj 5.

Treća varijanta bundeve

Kod treće bundeve raspored bodova je sličan kao kod druge, samo što je umesto običnog boda koji se plete pravo, korišćen bod kao kad se plete duplim bodom: u jednom redu se plete pravo, a u sledećem redu se prevuče bod sa navijutkom, pa se u sledećem opet plete pravo (prevučena petlja zajedno sa navijutkom). Kao i do sada sve petlje se pletu sa lica. Broj petlji ove bundeve isti je kao kod druge varijante (9 segmenata, 54 petlje u najširem delu).

tutorijal-bundeva-3-kolaz-mala
Treća varijanta bundeve

Za treću varijantu korišćena je vunica Deri Peri, 25% vuna superwash, 75% akril (prodavnice St. George) i 5 igala broj 4.

 

Za kraj ove priče o bundevama želela bih da podelim link ka blogu The Sitting Tree čija autorka Elizabet, pasionirana fotografkinja i ljubiteljka pletenja, živi na farmi sa mužem i trojicom sinova uzgajajući organsku hranu i koristeći održive izvore energije. Jedan od postova sa ovog bloga (uputstvo za pletenje bundeve) inspirisao me je da uzmem igle u ruke i ispletem svoju bundevu… Tako je nastao prvi post za blog Cloopko.

Izvor: Cloopko

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img