BEOGRAD – Pokojni bračni par Đuro i Ilinka Trifunović iz Kanade, testamentom su Institutu za majku i dete u Beogradu ostavili milion kanadskih dolara. Trifunovićevi su poreklom sa Kosova, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

Početkom ove godine, dečiju bolnicu kontaktirala je advokatska kancelarija iz Kanade koju su Trifunovići angažovali za realizaciju njihovih želja. U ceo proces se uključila i njihova rođaka koja živi u Beogradu i koja je zajedno sa ostalim potomcima odlučila da novac dobije baš Institut za majku i dete.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Radoje Simić kaže da je čin bračnog para Trifunović za poštovanje.

„To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu“, objašnjava dr Radoje Simić.

On kaže da je uplaćen prvi deo donacije u iznosu od 424.000 evra i da je već razmotreno u dogovoru sa članom porodice Trifunović iz Beograda šta su prioriteti i gde će novac biti uložen.

„Plan je da se renovira treći sprat naše bolnice sa tri odeljenja na kojima se leče teški bolesnici sa retkim bolestima. Ta odeljenja će biti i opremljena. Rekonstruisaćemo tri laboratorije, za urođene poremećaje metabolizma, mikrobiologiju i patologiju“, objašnjava direktor Instituta za majku i dete. Između ostalog biće kupljen i aparat artroskop a plan je da se kupi i oprema za odeljenja intezivne nege.

Plan nabavke treba da odobri Upravni odbor Instituta za majku i dete koji će o tome odlučivati sutra.

„Sve će biti transparentno, ići će sve preko javnih nabavki uz odobrenje Upravnog odbora i člana porodice Trifunović koji će imati potpuni uvid u sve što se bude radilo“, kaže dr Radoje Simić.

Izvor: Blic.rs