Posle porođaja s bebom kući već trećeg dana

Građani misle da se porodilje izbacuju zbog štednje, lekari tvrde da je to za dobrobit i majke i novorođenčadi.     Snaja se porodila u subotu, a u ponedeljak je već bila kod kuće sa bebom, požalila se nedavno njena svekrva Milka J. jednoj beogradskoj TV stanici, smatrajući da je to isuviše kratko vreme boravka […]

Građani misle da se porodilje izbacuju zbog štednje, lekari tvrde da je to za dobrobit i majke i novorođenčadi.

 

 

Snaja se porodila u subotu, a u ponedeljak je već bila kod kuće sa bebom, požalila se nedavno njena svekrva Milka J. jednoj beogradskoj TV stanici, smatrajući da je to isuviše kratko vreme boravka u porodilištu. Ova Beograđanka se prisetila kako je posle rođenja svog sina u bolnici kao prvorotka ostala punih sedam dana! Vremena kada je majka posle porođaja ostajala i celu nedelju,dok bebi ne zaraste pupak, odmori se od porođaja i nauči da doji bebu, sudeći prema sadašnjoj praksi i državnih i privatnih porodilišta u Srbiji, su prošla.

– U Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj porodilje se otpuštaju tri dana nakon porođaja, ukoliko je sve proteklo bez komplikacija i kod majke i kod bebe, a to se procenjuje na osnovu kliničkog i ultrazvučnog nalaza, kao i laboratorijskih analiza – kaže profesor dr Saša Kadija, zamenica direktora ove ustanove. Boravak se produžava samo ako trenutno zdravstveno stanje pacijentkinje to zahteva. U zrenjaninskom porodilištu majke sa svojim tek rođenim bebama kući odlaze posle tri ili četiri dana, zavisno od toga da li rođena beba može odmah da primi be-se-že vakcinu. Po objašnjenju dr Gordana Kozlovački, direktorke Opšte bolnice u Zrenjaninu, to je faktor koji opredeljuje dužinu ostanka u porodilištu.

Čak i kad se porođaj i boravak u apartmanu plati iz svog džepa, povratak kući sledi u većini slučajeva posle tri dana.

– U beogradskoj privatnoj ustanovi „Medigroup bolnici” porodilje se posle normalnog porođaja puštaju posle 48 časova, ukoliko je nalaz uredan. Posle carskog reza se pacijentkinje koje su ranije već rađale puštaju trećeg, a one kojima je to prva trudnoća, četvrtog dana – izjavio je profesor dr Aleksandar Ljubić, ginekolog ove bolnice u kojoj je cena prirodnog porođaja 249.000, a carskog reza 299.000 dinara, pri čemu su dani ležanja posle porođaja uključeni u cenu. Objašnjavaju i da je dužina ležanja u skladu sa evropskim protokolom koji primenjuju, dok je u SAD boravak posle porođaja čak dan kraći.

Za mnoge građane nejasno je zašto sada, kada Srbijom hara bela kuga, a u porodilištima su sačuvani kapaciteti iz vremena kada nam se rađalo dvostruko više dece – neko žuri da porođene žene što pre isprati iz bolnice. Mnogi se žale da se porodilje izbacuju tako brzo zbog štednje, a dan-dva duži boravak pomogao bi da se žena oporavi od porođaja.

– Ranijim otpustom iz porodilišta, pacijentkinja nije oštećena nego je na dobitku. Porodilji u tom periodu pada imunitet, osim toga, puno je porodilja na jednom mestu, a sa druge strane, humanija je atmosfera u sopstvenoj kući, uz supruga. Samo je važno da porodilja, čim bude otpuštena, još istog dana može računati na posetu i pomoć patronažne sestre ili babice iz doma zdravlja, što je u našem gradu dobro organizovano – kaže dr Kozlovački.

Sanja Grandić, urednica portala „Bebac”, kaže kako im se do sada porodilje nisu mnogo žalile na kratak boravak u porodilištu, a pretpostavlja da je to zato što žene veruju proceni lekara da je sve u redu, kao i da neke žene zaista što pre žele da napuste porodilište. – Nekada je hospitalizacija posle porođaja trajala duže, ali za tim danas nema potrebe, jer napretkom medicine možemo preciznije da sagledamo zdravstveno stanje pacijentkinja i rano ustanovimo da li nešto eventualno nije u redu. U razvijenim zemljama je praksa da se boravak u bolnici posle porođaja skraćuje. U nekim zemljama se svodi na jedan dan. Ove razlike potiču od razlika u organizaciji i razvijenosti zdravstvenog sistema, kao i od sistema osiguranja – kaže dr Kadija.

Profesor dr Dušan Stanojević, ginekolog sa ogromnim iskustvom iz klinike „Narodni front”, kaže da porodilja, ako je sve oko porođaja proteklo u redu, kući može da ide istog dana! Međutim, istina je da se nekad ostajalo duže, pa i sedam dana, jer je takav bio medicinski stav koji je morao da se poštuje. Sada se, kaže naš sagovornik, žena zadržava i posle 24 sata od porođaja, jer porodilišta rade posao koji bi trebalo da obavljaju patronažne službe iz domova zdravlja.

————————————-

Primer Kejt Midlton

Kako se treba ponašati tokom porođaja, britanska kruna koja ništa ne radi slučajno poslala je lekciju svojoj naciji preko princeze Kejt Midlton. Prvo, porođaj je čekala kod kuće i kada je dobila bolove, otišla je u bolnicu. Drugo, porađala se spontano, preko 10 sati i nije tražila nikakav carski rez. Niko nije paničio što je prenela trudnoću, što se događa kod prvorotki. Na kraju, otišla je sa bebom u naručju kući, sutradan po porođaju, a nije čekala pet dana u porodilištu, navodi primer dr Dušan Stanojević i dodaje da u porodilištu u Ankari porodilja ostaje samo šest sati u ustanovi.
Olivera Popović
objavljeno: 04.06.2014.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

5 COMMENTS

  1. Ja nikad nisam razumela sto se kod nas ostaje u porodilistu toliko dugo, sasvim dovoljno je 24h, u toku kojih se moze itekako videti da li je sve u redu sa mamom i bebom. Jedino u ekstremnijim slucajevima ok je da beba i mama ostanu par dana duze, poput kod dece koja imaju jako izrazenu zuticu, kad je mama izgubila veliku kolicinu krvi pa se mora pratiti itd. Kod normalnog porodjaja gde su i mama i beba dobro najbolja stvar koja moze da se desi je da odu vec sutradan kuci.

  2. Samo niko u ovom članku ne navodi da se u Americi i Evropi žene većinom porađaju uz epidural i mnogo bolju negu tokom porođaja. Tamo se valjda i žena nešto pita. Ovde te stave na sto i puste satima da se previjaš i mučiš, a da ne pričam o epiziotomiji koja se u nekim zemljama smatra propustom lekara i babice dok je kod nas baš česta. Danima nisam mogla da ustanem iz kreveta niti da brinem kako treba o detetu. I posle svega normalno da jedva čekaš da ideš kući..

  3. Jako je besmisleno porediti obicnu zenu sa Kejt koja je udata za princa najace kraljevine. Ja sam ostala pet dana zbog bebine zutice i jako mi je znacilo da se odmorim. Jedina zamerka je sto niko u porodilistu nece da ti pomogne oko dojenja. Najbolje bi bilo kao u Svedskoj sedamdesetih. Zena je bila u porodilistu petnest dana i uslovi su bili kao u kuci, gde je nauce svemu. Kako je sad neznam. Ali to bi bila utopija i pomisliti kod nas.

  4. A na mene su se smrtno naljutili u Dragise Misovic kada sam trazila da izadjem posle 2 dana od porodjaja umesto 3, koliko je inace procedura. Sacekala sam da doktori pregledaju mene i bebu i tek kada su rekli da je sve savrseno, trazila sam otpusnu listu da taj dan idemo kuci. Bili su toliko neprijatni, kao da sam im prst u oko ubola. Otkud mi pravo da uopste razmisljam i odlucujem kada cemo beba i ja da izadjemo…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img