Rasveta u dečijoj sobi: LED kao najbezbedniji izbor

Uz nameštaj, boje i ostale detalje, osvetljenje zauzima važno mesto. Od baby lampica do školskih ili tinejdžerskih detalja – neophodno je da sve bude kvalitetno i sigurno. Piše: Biljana Radujko Dečja soba treba da se razlikuje od ostalih prostorija u stanu. Deca započinju život i ne treba im uskratiti da osete sve promene koje prate […]

Uz nameštaj, boje i ostale detalje, osvetljenje zauzima važno mesto. Od baby lampica do školskih ili tinejdžerskih detalja – neophodno je da sve bude kvalitetno i sigurno.

Piše: Biljana Radujko

rasveta decija soba (1) Dečja soba treba da se razlikuje od ostalih prostorija u stanu. Deca započinju život i ne treba im uskratiti da osete sve promene koje prate njihovo odrastanje. Uz nameštaj, boje i ostale detalje, osvetljenje zauzima važno mesto. Od baby lampica, školskih ili tinejdžerskih detalja – neophodno je da sve bude kvalitetno i sigurno.

Sinonimi za kvalitet, a i sigurnost su LED RASVETA & LED SIJALICE. Do pre par godina, led sijalica je bila naučna fantastika, ali danas se sve više koristi. Troši vrlo malo električne energije, ima minimalno zagrevanje, nema UV zračenja, mala je i kompaktnog oblika, nije lako lomljiva i ima neverovatno dug vek trajanja, čak i do 100.000 radnih sati. Zbog ovih karakteristika predstavlja idealno osvetljenje za dečje sobe.

BABY LED osvetljenje podrazumeva bezbednu lampu i blago svetlo. Bezbednost svake stone lampe postići ćete vrlo jednostavno, tako što ćete na postolje, sa donje strane, zalepiti duplo lepljivu traku. To ce sprečiti lako obaranje lampe i eventualni lom. Postoje i stone lampe čiji se kablovi odvajaju u slučaju povlačenja. Toplu boju svetla pružiće vam sijalice sa oznakom 3000 K.

Ukoliko koristite LED sijalice, na plafon možete postaviti i jeftiniji tematski model, što vam daje mogućnost češćeg menjanja lampi. Od baby oblačića, pčelica irasveta decija soba (2) aviončića, do tematskih modela koje će deca sama birati.
Malo skuplja opcija je plafonsrasveta decija soba (10)ka lampa koja ima mogućnost prigušivanja i pojačavanja svetla (dimer), ali je ovo ujedno i trajnije rešenje. Veoma interesantni modeli za plafon su oni koji sadrže LED sijalice u boji, i pomoću daljinskog upravljača mogu da menjaju svetlo, od osnovnog u crveno, plavo ili zeleno. Ukoliko vam se više dopada ideja interesantnih lampi i volite promene, uživajte u kupovini, jer u prodaji postoji veliki izbor dečjih plafonjera i lustera.
Ne zanemarite izbor sijalice – idealan izbor je LED sijalica koja daje prirodno svetlo, odnosno ona sa oznakom 4500 K. Srednjoškolac će s vremenom prestati da se igra na podu u centralnom delu sobe, pa više neće biti potrebe za centralnim osvetljenjemrasveta decija soba (11) ove prostorije. Najčešće, umesto nje dolazi kvalitetna podna lampa smeštena uz fotelju za čitanje. Naravno, i u sobu deteta vrtićkog uzrasta odlično će se uklopiti kvalitetna rasveta koja bojom i oblikom nije primarno osmišljena za dečju sobu.

Ako ste obezbedili toplo, rasveta decija soba (8)opuštajuće svetlo i prirodno, dnevno svetlo, treba pametno da odaberete svetlo za radni sto. Često nije moguće pravilno postaviti radni sto i iskoristiti dnevno svetlo. Najbolji efekat, odnosno najčistije svetlo dobijamo upotrebom LED stonih lampi. Pri odabiru radnog svetla, najjače osvetljenje daju sijalice čija boja ima oznaku 6000 K, takozvano hladno-belo svetlo. Ukoliko već imate lampe u dečjoj sobi, prvi i najjednostavniji korak je da promenite sijalice.

 

SAVETI
 
rasveta decija soba (5)
– Prekidač za svetlo treba da se nalazi na dohvat rasveta decija soba (4)ruke od dečjeg kreveta, kako bi deca mogla sama da uključe svetlo kada usred noći treba da odu do toaleta. – Jaka rasveta može ometati dečji san. – Uvek birajte materijale sigurne za decu, boje koje nisu toksične i delove koji se ne mogu odvajati.

 
LED TEHNOLOGIJA u stvari i nije tako nova, s obzirom na to da jerasveta decija soba (6) reč o pronalasku iz 60-ih godina. U principu, LED rasvetna tela uopšte nisu sijalice, već je reč o čipu koji emituje svetlost kada prima električnu energiju. Boja svetla zavisi od materijala koji je korišćen u izgradnji čipa.

Proizvod koji pruža neslućene mogućnosti u dekorisanju prostora je LED TRAKA. Malih dimenzija, ne greje, samolepljiva je, daje svetlo različitih boja, pravi je izazov i idealno rešenje za one koji bi da osmisle originalniji prostor. Komad gipsane ploče na plafonu, bilo koje boje i oblika, sa otiscima detetovih stopala ili natpisom, predivno će izgledati oivičen led trakom. Kada vam dosadi, samo kreirajte novi model…i uživajte!
 
FENG SHUI i rasveta
 
FENG znači vetar, a SHUI voda. To je i osnovni lajt motiv u uređenju prostora po meri prirode i čoveka. Cilj je održati energiju u balansu, a time i unutrašnji mir i stabilnost. Prema Feng Shui učenju, položaj i vrsta rasvete imaju presudan uticaj na ljude koji borave u prostoru. Naime, toplo belo svetlo stvara osećaj toplog i privlačnog prostora; boja lampe ili abažura takođe utiče na emocije: roze tonovi hlade prostor,a u spavaćoj sobi podstiču romantiku. Ljubičasta boja stvara osećaj uzvišenosti i mistike, rasveta decija soba (7)a blagostanja u kancelariji. Žuti tonovi opuštaju, a crveni su tonovi rezervisani za podizanje energije.
Koristite kombinaciju direktne i indirektne rasvete čime ćete stvoriti mekšu atmosferu u kombinaciji sa funkcijom, prema potrebama. Umesto jedne intenzivne svetiljke, koristite više svetiljki čime ćete podstaći pozitivnu energiju i stvoriti osećaj topline.
Senila, odnosno abažuri od tkanine ili papira ublažavaju intenzitet svetla, stvarajući jači YIN (tišina). Metalni abažuri i oni od drugih refleksivnih materijala, podstiču YANG (aktivnost). Prema tome, koristite topla senila uz krevet, u dnevnom boravku ili kupatilu, a refleksivna u radnom prostoru.
Iz prostora pomerite sve oštre ivice, koliko god je to moguće. U smislu rasvete, izbegavajte nagle prelaze svetlo-senka. Ublažavanje realnih i optički oštrih elemenata u prostoru donosi poboljšanje protoka energije. Svetlo postavljeno tako da osvetljava odozdo prema gore pojačava protok dobre energrasveta decija soba (9)ije. Svetli plafoni čine privid višeg i otvorenijeg prostora. Ovakvu rasvetu posebno je dobro postaviti u ćoškove, jer se time znatno umanjuje negativan či (energija).
Izvore svetlosti možete „povećati“ tako što ćete u prostor postaviti ogledalo. Nepravilni prostori bi trebalo da imaju svetiljku na delu gde deluje kao da nedostaje prostor (recimo, u negativnom uglu oblika slova „L“). Za podsticanje kreativnosti u prostoru, koristite svetiljke metalne konstrukcije sa belim senilima – postavite ih u zapadni ugao sobe. Prema Feng Shui pravilima, za stvaranje pozitivne energije poželjno je koristiti uređaj elektronskog prigušenja jačine svetla, tzv. dimer.
 
U LEUCI Centar ste dobrodošli, da uz kafu porazgovaramo, posavetujemo vas, razrešimo nedoumice koje možda imate i realizujemo sve vaše ideje!

(promo)

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img