Sinoć otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici Geza Balog, dobitnik nagrade „Mali princ“, svečano otvorio dvadeset prvi Međunarodni festival pozorišta za decu.   Tokom svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo „Mali princ“ Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je […]

Sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici Geza Balog, dobitnik nagrade „Mali princ“, svečano otvorio dvadeset prvi Međunarodni festival pozorišta za decu.

 

Tokom svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo „Mali princ“ Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca.

Festival će trajati do 26. septembra i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom ovih sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvoreno pet izložbi, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona…

Petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije biće odigrano tokom Festivala u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Za takmičarski program ovogodišnjeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od pondeljka 22. do petka 26. septembra. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u lutku u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

Festival dodeljuje sledeće nagrade za predstave odigrane u takmičarskom programu: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta.

 

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

 

Kompletan program možete pronaći na sajtu Festivala: www.lutfestsubotica.net

 

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img