Stručnjaci upozoravaju: Igračke „ljigavci“ mogu biti štetni za decu

Roditelji koji kupuju sluz za svoju decu veruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku.

Roditelji dece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu.

Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, ali dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati. Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne posledice.

Nastaje upotrebom opasnih hemikalija i ovaj proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nesigurnu količinu boraks hemikalije koja u prekomernim dozama uzrokuje proliv, povraćanje i grčeve.

Dugoročno, izloženost vrlo visokom nivou boraksa može naneti štetu čak i nerođenoj deci, ondosno dovesti do neplodnosti u mladosti dece koja se igraju „slimeom“.

Testirano je 11 različitih verzija koje su u prodaji, a čak 8 od 11 pokazalo je nesiguran nivo boraksa. 8 proizvoda su označeni da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice. Sledeći je CCINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay. Proizvodi su povučeni iz prodaje Amazona.

Začetnica istraživanja, Niki Stopford izjavila je sledeće:

„Roditelji koji kupuju sluz za svoju decu veruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao.“

 

Izvor: Kurir

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img