Upala uva najčešća je leti, ovo je prosto rešenje kako da je sprečite

Ako leti provodite mnogo vremena u vodi, pripazite na zdravlje ušiju, kako se ne bi razvila infekcija, koja je još poznata kao "plivačko uvo".

„Plivačko uvo“ je infekcija ušnog kanala koji prenosi energiju zvučnih talasa do bubne opne. Najčešće se javlja kod osoba koje dugo i često borave u vodi, na primer kod plivača i vaterpolista, a može da nastane i nakon običnog tuširanja, ali i kod oštećenja uva različitim štapićima za uši, prenosi hrvatski portal Zdrava krava.

Otorinolaringolog dr Ivica Klapan kaže kako je ova vrsta upale vrlo često udružena i sa akutnom upalom srednjeg uva.

On objašnjava da su prvi simptomi upale obeleženi neodređenom „punoćom“ ili „začepljenošću“ uva, svrabom ili sličnom iritacijom kože ušnog kanala. Kasnije se javljaju otok i izražen bol, a često je primetan i sekret.

„Tokom žvakanja hrane često se javlja bol. Ušna školjka je na dodir bolna, često crvenija, a pridruženi limfni čvorovi mogu biti uvećani“, kaže dr Klapan i dodaje da pacijenti koji imaju ovu vrstu upale uva često kažu da slabije čuju, a ponekad i osećaju vrtoglavicu.

Savet je da lečenje upale uva poverite lekaru.

„U terapiji svakako imaju mesta antibiotici, ponekad i analgetici, ali i lokalna primena masne antibiotske trakice, koja se postavlja u ušnu školjku i menja jednom dnevno u nekoliko navrata“, ističe dr Klapan.

Ako ste za godišnji odmor odabrali mesto uz obalu i planirate dosta vremena da provedete u moru, adekvatno se pobrinite za zdravlje ušiju.

„Pre godišnjih odmora svakako se preporučuje provera. Ukoliko ima naznaka cerumena, treba ih detaljno očistiti. Posle kupanja, uši treba dobro prosušiti. Sledite li ovaj jednostavni savet, godišnji odmor na moru, kao i plivanje i ronjenje, proteći će sasvim sigurno bez tegoba“, ističe dr Klapan.

Izvor: B92

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img