Uskoro besplatan epidural za sve porodilje

Bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biće od januara 2016. godine besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji!

Besplatan epidural davaće se onim ženama koje to budu želele i koje nemaju kontraindikacije.

Ovo je juče ekskluzivno za „Blic“ najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Odluka je usledila nakon pisanja “Blica” o neujednačenim cenama vanstandardnih usluga u porodilištima, a pre svega bezbolnog porođaja.
Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo zasedala je krajem oktobra i svoje mišljenje o ukidanju participacije za epidural prosledila Ministarstvu zdravlja.

– Jednoglasno smo doneli odluku da za sve trudnice epidural bude besplatan, odnosno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ustanovili smo da je postojala velika razlika u cenama, kao i u dostupnosti ove usluge. Davaće se onim ženama koje to budu želele i koje nemaju kontraindikacije – kaže za “Blic” dr Aleksandar Stefanović, predsednik Republičke stručne komisije i direktor GAK “Višegradska”.

Kako je “Blic” već pisao, bolnice dobijaju novac od RFZO za kupovinu anestetika i katetera, koji spadaju u potrošni materijal. Međutim, već godinama unazad ustanove koje naplaćuju epidural dobijaju novac dva puta – uslugu naplate od pacijenta, a materijal od RFZO.
U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i sada besplatan. GAK „Narodni front” cenu je hteo da podigne sa 12.000 na 15.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara.

Za Kragujevčanke ova usluga iznosi 15.000 dinara. U Novom Sadu anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji.

Manjak anesteziologa

„U nekim regionima nema anesteziologa koji treba da rade osnovni posao, a kamoli da daju anesteziju prilikom porođaja. To je i razlog zašto ove usluge nema u svakom porodilištu. Na Ministarstvu zdravlja je da sagleda kapacitete i da reorganizuje službu“, kaže dr Aleksandar Stefanović.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img