Zeleni danski vrtić, pravi mali raj za decu

Vrtić u četvrti Bernts Have danskog grada Holbeka smešten je na vrhu obližnjeg brežuljka s kojeg puca pogled na ceo grad. Posebnost ovog vrtića su veliki zeleni krov, primena načela energetske efikasnosti, posebna klimatska zona u kojoj deca mogu da se igraju na svežem vazduhu cele godine i mali povrtnjak za uzgoj povrća i začinskog […]

Vrtić u četvrti Bernts Have danskog grada Holbeka smešten je na vrhu obližnjeg brežuljka s kojeg puca pogled na ceo grad. Posebnost ovog vrtića su veliki zeleni krov, primena načela energetske efikasnosti, posebna klimatska zona u kojoj deca mogu da se igraju na svežem vazduhu cele godine i mali povrtnjak za uzgoj povrća i začinskog bilja.

 


Arhitekti iz studija Hening Larsen odabrali su drvo i staklo kao dva glavna elementa prilikom izgradnje vrtića kako bi omogućili što veći ulazak prirodnog svetla i odrastanje uz prirodne materijale.

Budući da je vrtić smješten na brežuljku, arhitekti su odlučili da dodatno oplemene krov postavljanjem zelenog pokrivača – vrta zasađenog voćkama. Posebna klimatska zona posebnost je ovog vrtića jer se u njoj deca mogu igrati na otvorenom i tokom zime i to bez rukavica i debelih jakni.

Svi prozori imaju posebne filtere kako bi maksimizirali upijanje sunčeve svetlosti, dok zeleni krov tokom leta štiti od pregrevanja, a tokom zime pruža dodatni sloj izolacije.

Sve u svemu, projekt prati standarde integrisanog energetskog dizajna. No, on pruža i mnogo više od toga, a to je zdrav prostor za rast dece i njihov lični razvoj u skladu sa načelima održivog razvoja.

IZVOR: croenergo.eu

 

vrtić u DanskojDanski vrtici Danski vrtic Danski vrtic 1 danski dizajn enterijera


spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img