Znate li koji su mogući rizici upotrebe klima uređaja kod kuće?

Klima uređaji kod kuće su nezaobilazni tokom vrelilh letnjih dana, a evo kako da izbegnete njihove loše strane

Tokom vrelih letnjih dana klima uređaji kod kuće su nezaobilazni. Iako nam donose olakšanje i svežinu, ipak je važno koristiti ih pravilno kako ne bi doneli više štete nego koristi tokom leta. Na decu pogotovo može štetno uticati korišćenje klima uređaja, zbog čega je veoma važno da obratite kako je koristite. Znate li koji su mogući rizici upotrebe  klima uređaja kod kuće?

  1. Respiratorni problemi: Klima uređaji mogu doprineti sušenju vazduha, što može iritirati respiratorni sistem kod dece, posebno onih sa astmom ili alergijama.
  2. Suva koža i sluzokoža: Suv vazduh može izazvati suvu kožu, suve oči i suvu sluzokožu nosa i grla, što može dovesti do neugodnosti i povećanog rizika od infekcija, povremenog krvarenja iz nosa i otežanog disanja.
  3. Nagla promena temperature: Ako deca često prelaze iz veoma hladne sobe u veoma toplo okruženje (ili obrnuto), to može biti šok za njihov organizam i doprineti razvoju prehlade ili drugih bolesti.
  4. Mikrobi i alergeni: Klima uređaji mogu biti leglo bakterija, plesni i drugih alergena ako se ne čiste redovno. Ovi mikroorganizmi mogu izazvati ili pogoršati alergije i respiratorne probleme.
  5. Neodgovarajuća ventilacija: Klima uređaji mogu smanjiti prirodnu ventilaciju u prostorijama, što može povećati koncentraciju unutrašnjih zagađivača, poput hemikalija iz proizvoda za čišćenje, boja i drugih izvora.

Kako da se smanje rizici upotrebe klima uređaja kod kuće?

Naravno, postoji niz načina i saveta koji vam mogu pomoći da smanjite rizike koje donosi upotreba klima uređaja kod kuće leti i da na taj način uživate u svežini i odmoru od letnje vreline i visokih temperatura napolju.

Pročitajte i – Toplotni udar kod dece: Kako ga prepoznati i šta uraditi

Evo nekoliko korisnih saveta:

  1. Redovno održavanje: Redovno čistite i menjajte filtere klima uređaja kako biste smanjili rizik od bakterija, plesni i drugih alergena. Ovo je posebno važno pred sam početak letnje sezone, odnosno sezone češćeg korišćenja.
  2. Kontrola vlažnosti: Koristite ovlaživače vazduha ili posude sa vodom u prostorijama kako biste održali optimalnu vlažnost vazduha.
  3. Postavljanje temperature: Izbegavajte preterano hlađenje prostora. Preporučuje se da temperatura ne bude niža od 24-26°C tokom letnjih meseci u prostorijama u kući u kojima duže boravite.
  4. Postepena promena temperature: Izbegavajte nagle promene temperature. Kada izlazite iz klimatizovane prostorije, pokušajte da provedete neko vreme u prostoru sa srednjom temperaturom pre nego što izađete napolje – i obrnuto. Par minuta postepene adaptacije na promenu temperature prostora u kom ćete nastaviti da boravite sprečiće šok koji bi vaš organizam mogao da doživi.
  5. Provetravanje: Redovno provetravajte prostorije kako biste omogućili ulazak svežeg vazduha i smanjili koncentraciju unutrašnjih zagađivača. Provetrite prostoriju u kojoj se koristi klima barem jednom dnevno – preporuka je svakako u toku svežijeg dela dana (rano ujutru ili uveče).

Pravilnom upotrebom klima uređaja moguće je smanjiti rizike i obezbediti prijatno i zdravo okruženje za celu porodicu.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img