Beograd za decu: 9 mesta koja morate posetiti sa decom u Beogradu

Iako Beograd za decu nema toliko sadržaja koliko bi možda jedan glavni grad trebalo da ima, nigde nisam primetila da se deca čuju glasnije nego u Beogradu. Beograd je kid friendly grad i ovo je jedan moj pogled na delove Beograda u kojima su deca uvek dobrodošla.

Beograd za decu nudi veliki broj sadržaja. To je grad koji ima dva rečna bogatstva, Savu i Dunav, ima stari i novi deo, starosedeoce i dobro-došljake, ima i Adu Ciganliju, Avalu i Kalemegdan, Tašmajdan, Zemun, Košutnjak, zatim i Zvezdarsku, Banjičku i Bojčinsku šumu. To su najznačajniji delovi grada gde možete provoditi vreme sa svojom porodicom, a ja ću vam izdvojiti one na kojima se moja deca i ja osećamo najopuštenije.

 

Beograd za decu – preporuka mesta koje možete posetiti

1. Muzej nauke i tehnike

Da ne bude da stvaram od mojih malih bandita nekakve „naučenjake“, ali Muzej nauke i tehnike je jedini sadržajem prilagođeni muzej za decu u Beogradu i s punim pravom mogu da kažem da su i pored muzejskih pravila, deca slobodna u otkrivanju nepoznatog i nesputana u svom prirodnom ponašanju.

Muzej ima više sadržaja, a jedan ceo deo je prilagođen nauci za najmlađu publiku. Glavna postavka muzeja je takođe veoma zanimljiva deci. Ona sadrži starinske aparate i uređaje, telefone, stare radio prijemnike, koje deca mogu da gledaju samo u crtaćima, na buvljacima i u muzejima, ogroman globus koji deca obožavaju, orgulje i stara vozila, koja se nalaze u prizemlju, gde se nalazi i dečiji deo. sa decom u Beogradu beograd za decu

Dečiji deo muzeja podeljen je na dva dela: muzej igračaka i naučni deo, koji je deci najzanimljiviji. Tu su na interaktivan način predstavljena otkrića iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije. Vizuelna rešenja eksponata na praktičan način približavaju malim posetiocima nauku kroz korišćenje samih eksponata kao predmeta eksperimenata: kroz vožnju bicike do aktiviranja zvuka iz radio prijemnika; snopova molekula, učenje o silama teže i ravnoteže u krivoj kući, smejanje u sobi sa krivim ogledalima, nova saznanja osopstvenoj težini na Marsu, Saturnu i posmatranje planeta Sunčevog sistema.

Nemojte misliti da je muzej samo za školsku decu, deca već od tri godine mogu razumeti i upoznati se sa nekim pojmovima koji se predstavljaju u muzeju. Najvažnije od svega je to da su u Muzeju nauke i tehnike deca uvek dobrodošla i da se buka i pipkanje eksponata tolerišu, a u dečijem delu su i poželjni. Mnoge aktivnosti, gostujuće postavke i radionice su posvećene upravo deci.

Ovaj muzej je odlična zabava, naročito ako želite da provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom. Ono što je sigurno je da će vam se toliko svideti da ćete i vi i dete poželeti da ga ponovo posetite. Mi smo čak tamo slavili rođendan o kome se mesecima pričalo i koji je inspirisao i drugu decu da baš u njemu proslave najveseliji dan u godini.

Porodična karta za muzej je 300 dinara, a muzej se nalazi ovde.

2. Dunavski kej i šetališta pored reka

Šetalište na Dunavskom keju nalazi se kod bivšeg hotela Jugoslavija, na Novom Beogradu. Preporuka je provoditi vreme na keju kada je sunčan dan, ali ne previše vreo. Šetnja u vreme najjačeg sunca nije poželjna u ovom delu šetališta, jer se baš duž dečijeg dela ne nalazi hlad. Najbolji period za šetnju su poslepodnevni sati. sa decom u Beogradu

Od sadržaja – nema šta nema, samo se pripremite za buku i držite novčanik pri ruci: luna park, igraonica na otvorenom, mini bandži, veštačka stena, čitavi gradovi – skakaonice, bicikle, autići.

Evo cena pojedinih aktivnosti čisto da se pripremite: Luna park (vožnja je 80 dinara, ali ako kupite 5 platićete 240), igraonica (400 dinara ulaz za decu), gradovi na naduvavanje (150 dinara 15 minuta, ali divni momci nam uvek produže vreme).

Duž celog poteza su splavovi – kafići i restorani gde možete ručati, a duž šetališta možete grickati kokice, kuvani i pečeni kukuruz, jesti sladoled, palačinke, pomfrit, šećernu penu. Za ovakvu jednu šetnju budite spremni da izdvojite minimum 1000 dinara, pod uslovom da se dogovorite sa detetom za ispunjenje samo određenog broja željica.

Mirnija i opuštenija šetališta pored reka, koja vas mogu manje koštati, jer dečiji sadržaji koji mame pare nisu stavljeni u prvi plan, nalaze se na:

– novobeogradskoj strani Save,
– šetalištu na Ušću reka Save u Dunav kod Brankovog mosta i
– stazi Dorćolske strane Dunava.

Svako od ovih šetališta ima prelepe poglede, manje sadržaje za decu, a duž svih šetališta nalaze se i biciklističke staze: sa Dunava iz dela Starog grada možete doći do Ade Ciganlije, a novobeogradske staze su povezane sa svih strana. Bicikle možete iznajmiti na početku svakog šetališta.beograd za decu

Ukoliko vam je do sportskog dana, kraj šetališta se nalaze i teretane na otvorenom.

Ne morate brinuti o hrani i piću, svuda se nalaze čuveni novobeogradski splavovi na kojima možete jesti i piti. Ako se snađete za čuvanje dece – ovi klubovi na vodi najbolji su noćni provod u regionu.

„Beograd ima moć da ga svi prihvataju kao svog i energiju da i on sam prihvati sve kao svoje.“

3. Akvarijum i tropikarijum

„ljubavlju do ideje, voljom do realizacije“
Pre manje od godinu dana otvoren je prvi Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu. Ova vodena oaza nalazi se na Senjaku i otkriva nam vodeni svet kakav nismo imali prilike da vidimo u Beogradu. U divnom ambijentu, na površini od 400m2, možete videti pirane, ribicu Nemo, korale iz Crvenog mora, jastoge, jegulje, ribe iz Amazona i sa Havaja.

 sa decom u Beogradu akvarijum i tropikarijum beograd
Zanimljivo je da su ga otvorili entuzijasti i da akvarijum živi od donacija, a cena karte je simbolična. Bilo bi dobro da prilog za hranu ribicama, kornjačama, papagajima, gušterima i zmijama ostavite na mestu predviđenom za to, koji se nalazi sa leve strane pored ulaza kao zahvalnicu što ste uživali u prelepom ambijentu. Ovo mesto me svaki put podseća koliko je važna volja i kako sve možemo uraditi ako verujemo u sebe i svoju ideju.

Svi u Beogradu mogu da se zovu Beograđanima bez obzira na to koliko dugo u njemu žive.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

16 Komentara

 1. Da se ne zaboravi naš Branko Kockica i Pozorištance Puž 😊

  Adresa
  Radoslava Grujića 21.
  11000 Beograd
  Srbija

  Telefon : +381 11 2449464
  Internet sajt : pozoristepuz.com

  Pozdrav i svako dobro

 2. Mislim da je botanicka basta nesto sto bi deci bilo interesantno, zatim zeleznicki muzej ali je prilicno malo eksponata i malo neverovatno ali muzej Jugodlavije ili kuca cveca je mesto gde sam se divno provela sa svojim sinom. Imaju osmisljen porodicni dan kada se obilazi objekat sa poklonima koje je Broz dobio i sve to sa mapama i trazite te predmete kao skriveno blago i sa odlicnim vodjenjem devojaka koje su zaduzene da vas prate i usmeravaju da je moje dete a i ja, bilo skroz odusevljeno. Na kraju ture ceka ih korpa sa slatkisima i zaista divno proveden dan…..

 3. Dodala bih i pozoriste Carapa ….deciji kulturni centar, gde se nedeljom odrzavaju predstave za decu a ulaznica je 5 praznih limenki po osobi……

 4. Dodala bih i pozoriste Carapa ….deciji kulturni centar, gde se nedeljom odrzavaju predstave za decu a ulaznica je 5 praznih limenki po osobi……

 5. Bravo za Beograd! Ostatak Srbije, mislim na gradove, sve da saberu pa pomnože više puta nemaju ono što Beograd nudi deci, tinejdžerima, mladima, srednjoj generaciji i starima. Od parkova, reka, šetališta, pozorišta, bioskopa, muzeja itd. Žalosno je ali je tako.

 6. Ceco, te bolesne dikatorsko komunističke ture nisu za decu, ma koliko osmislili to zanimljivo nikada ne bih vodio svoju decu, niti bih preporučio nekome da vodi dete u muzej tog tipa, sportski pozdrav.

 7. POZORIŠNO LETO ZA DECU, svakog vikenda od 19h. Divne predstave na letnjoj sceni u parku Doma kulture Studentski grad – N.Bgd … tokom celog leta u sjajnom ambijentu parka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img